De bijzondere beelden die NASA’s Mars Helikopter maakte van Mars

Wetenschap Wesley Akkerman 31 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Mensen hebben nog geen voet gezet op Mars, maar NASA heeft er al wel een kleine ruimterobot op losgelaten die plaatjes schiet. De originele missie van de robot is voorbij, waardoor het gevaarte alle tijd heeft om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld het schieten van mooie beelden op de rode planeet.

De beelden die de kleine ruimterobot maakt, deelt NASA gelukkig op YouTube. De robot, genaamd Ingenuity, neemt ons zodoende mee over het rode oppervlakte. Helaas kunnen we de kleuren zelf niet meemaken. De beelden zijn namelijk allemaal zwart-wit, maar we kunnen ons er wel een voorstelling van maken.

NASA maakt video op Mars

De Ingenuity maakte onlangs zijn 25ste reis op Mars. Het autonome voertuig legde een afstand af van iets meer dan 700 meter, op een snelheid van iets meer dan negentien kilometer per uur. Dit is tot nu toe de snelste en langste rit ooit op Mars, maar dat record wordt ongetwijfeld snel verbroken door andere voertuigen.

Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, is de reis van NASA’s Ingenuity opgenomen met de camera die naar beneden kijkt. De robothelikopter vliegt zo’n tien meter boven de grond en geeft een aardige kijkje van het oppervlak aldaar. Zien we eigenlijk nog gekke dingen op deze dronebeelden?

Geen aliens in zicht

In de korte video, van pakweg een halve minuut, komen we geen buitenaardse wezens tegen. Hoewel de beelden an sich bijzonder zijn (het is een andere planeet!), zien we alleen zand en stenen voorbijkomen. Ook zie je natuurlijk de schaduw van de Ingenuity, die vrolijk door de lucht van Mars vliegt en filmt.

SpaceX belooft veel, maar wanneer zien we de eerste mens op Mars?

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Ginny, zoals NASA het voertuig liefkozend noemt, vijf vluchten zou maken in dertig dagen. Ondertussen maakt de ruimterobot zich klaar voor de 29ste vlucht. Hopelijk keren die beelden dan ook terug op aarde, zodat we allemaal kunnen meegenieten van zijn reis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NASA

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen