SpaceX belooft veel, maar wanneer zien we de eerste mens op Mars?

Wetenschap Wesley Akkerman 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

SpaceX wil er nog steeds voor zorgen dat we dit decennium voet aan wal zetten op de planeet Mars. Dat moet dus voor 2030 gebeuren. Die tijdlijn komt overeen met wat CEO Elon Musk vertelde over zijn plannen met de rode planeet. Musk wilde ervoor zorgen dat dit voor of in 2029 gebeurt, maar gaat het hem dit ook lukken?

Musk hoopt nog steeds dat SpaceX erin slaagt mensen op nabijgelegen planeten te krijgen in of vlak na 2024. Echter, de doelen die de techondernemer zichzelf stelt, verschuiven nog wel eens. Dat geeft de beste man ook vaak toe, maar dat voorkomt niet dat de Tesla-topman ambitieus blijft en probeert zijn doelen te behalen.

SpaceX wil naar Mars

Dat er een bemande raket naar Mars gaat voor 2030 zijn dit keer de woorden van SpaceX-directeur en -COO Gynne Shotwell. De directeur gelooft dat ze mensen kunnen enthousiasmeren voor de reis naar de planeet door eerst een lege raket die kant op te sturen. Daarna is het tijd voor “routinevluchten”, met mensen dus.

SpaceX Starship Elon Musk
Het imposante ruimteschip (Afbeelding: SpaceX / AFP)

De potentiële lanceringen voor dergelijke vluchten kunnen tussen 2024 en 2026 plaatsvinden. Vanaf dat moment gaan mensen serieus nadenken over vluchten naar de rode planeet, aldus Shotwell. En binnen vijf of zes jaar zien mensen het ook echt als een optie. Mogelijk zijn er tegen die tijd ook al reisopties beschikbaar.

Toekomstmuziek klinkt goed in de oren

We hebben hier te maken met plannen en voornemens, maar de toekomstmuziek klinkt goed in de oren. De volgende testvluchten staan gepland voor deze zomer, juni of juli, dus dan horen we er ongetwijfeld meer over. Ondertussen treft SpaceX nog altijd de nodige voorbereidingen voor bijvoorbeeld veilig landen.

Zo moeten eind mei ruimtevaartuig Starship met de boostertrap Super Heavy de lucht in gaan. De lancering vindt plaats in Texas. De raket gaat heel even de ruimte in en moet dan veilig terugkeren op aarde. Dat gebeurt dan op het water, aan de kust van Hawaii.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen