Sam Dille
Sam Dille Elektrische fietsen 8 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Kan je een elektrische fiets met lege accu eigenlijk nog gebruiken?

Hoewel elektrische fietsen enorm handig zijn, is er één vraag waar veel gebruikers mee rondlopen: kun je op een elektrische fiets rijden met een lege batterij? Het kan immers voorkomen dat je tijdens het fietsen met een lege batterij komt te zitten. Het antwoord is ingewikkelder dan je denkt.

Elektrische fietsen zijn in de loop der jaren enorm populair geworden. Deloitte voorspelt zelfs dat er tussen 2020 en 2023 130 miljoen elektrische fietsen zullen worden verkocht. Hun populariteit kan aan vele redenen worden toegeschreven. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor vanwege de voortdurende stijging van de brandstofprijzen. Omdat e-bikes geen fossiele brandstof nodig hebben, hoef je geen volle tank te betalen. Uiteraard moet je hem wel opladen, of is dat niet per se nodig?

Rijden op een elektrische fiets met lege accu: kan dat eigenlijk wel?

Ja en nee. Veel mensen denken dat het rijden met een lege accu slecht is voor de accu of motor. Dit is gelukkig niet waar. Het is wel extra belastend voor je spieren. Elektrische fietsen hebben een stuk meer onderdelen dan een normale fiets, zoals de elektromotor en accu. Hierdoor is een e-bike een stuk zwaarder en trapt hij ook zwaar. Ben je dus minder goed ter been, of heb je gewoonweg niet genoeg kracht, dan wordt het misschien lastig. Vooral op een heuvelachtige ondergrond is een lege e-bike stug. Om vermoeidheid te voorkomen, zou je natuurlijk ook naast de e-bike kunnen lopen.

Soms is het juist beter om met een lege accu te fietsen

Als mensen op een lege e-bike rijden, is dat meestal omdat de accu tijdens het rijden is leeggelopen. Sportievelingen kiezen er juist bewust voor om zonder batterijvermogen te rijden. Ze zien het als een uitdagende vorm van lichaamsbeweging. Als je namelijk regelmatig op een lege elektrische fiets rijdt krijg je sterke benen, een betere houding en een lager cholesterolgehalte.

Vliegtuig
In het vliegtuig mag je geen batterijen meenemen. (Afbeelding: Unsplash)

Ben jij nog niet klaar voor zo’n intensieve workout, dan kun je de batterij uit de e-bike halen. Dit zal de fiets een stuk lichter maken, zodat je in ieder geval iets minder weerstand voelt. Ook in het vliegtuig mag je geen volle e-bike hebben. Elektrische fietsen hebben meestal lithiumbatterijen die gemakkelijk kortsluiting veroorzaken. Dit kan zorgen voor grote, onblusbare branden. Zorg er dus voor dat je tijdens het vliegen de batterij thuis laat.

Wil je toch wel een volle accu voor je elektrische fiets?

Het is best vermoeiend om op een elektrische fiets te rijden zonder voldoende accuvermogen. Des te belangrijker dat jij goed weet hoe je het batterijvermogen van jouw e-bike zo lang mogelijk kunt verlengen. Zorg er allereerst voor dan je met zo min mogelijk gewicht rijdt. Hoe meer zware items je meedraagt bij het fietsen, hoe sneller de batterij leegloopt. Controleer dus goed of je onnodige items in de rugzak draagt.

Banden elektrische fiets
Goed opgepompt? (Afbeelding: Unsplash)

Check daarnaast of de banden van je elektrische fiets voldoende opgepompt zijn. Weinig lucht in de wielen betekent een verhoogde wrijving bij het fietsen op harde oppervlakken. Hierdoor heb je meer kracht van de motor nodig. Naast het leeglopen van je batterij, vertraagt een lage bandenspanning je algemene snelheid. Goed pompen dus!

Elektrische fiets: dit zijn de 5 favoriete modellen van WANT

Laat tot slot de batterij niet leeglopen tot 0%. Batterijen werken op hun optimale niveau tussen 20 en 100%. Als de batterij volledig leeg is, wordt de levensduur verkort. Doe je dit te vaak dan zal je uiteindelijk de batterij moeten vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!