Wat doet een elektrische fiets eigenlijk met je gezondheid?

Elektrische fietsen Sam Dille 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fietsen zien we overal. Veel mensen denken dat e-bikers ‘valsspelers’ zijn, maar is dit ook echt waar? Lees verder en ontdekt wat een e-bike voor effecten heeft op je gezondheid.

In Nederland worden per jaar 420.000 e-bikes per jaar verkocht. Met deze enorme verkoop stijgt ook het aantal ongelukken. De kans dat je een ongeluk krijgt met een elektrische fiets neemt toe met de leeftijd. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat voor 75-plussers het letselrisico op e-bikes twee keer zo groot is als bij normale fietsen. Vooral het grote snelheidsverschil zorgt voor problemen.

Maakt een elektrische fiets je gezonder?

Toch is dit verhoogde risico de moeite waard. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat rijden op een e-bike tal van gezondheidsvoordelen biedt. In een recent onderzoek van de Universiteit van Bristol ontdekten wetenschappers dat je met elektrisch fietsen je lichaam moet inspannen. “Veel mensen denken dat e-bikers vals spelen”, zegt Jessica Bourne, een onderzoeksmedewerker van de Universiteit van Bristol. Volgens Bourne zijn er juist veel onderzoeken die aantonen dat je ondanks de mindere intensiteit, toch gezonder wordt. 

Ondertussen hebben ook andere onderzoeken aangetoond dat elektrisch fietsen gezonder maakt. Een recente Duitse studie concludeerde dat e-bikers langer en regelmatiger op hun fiets rijden. Dit komt doordat ze zich minder hoeven in te spannen. Deelnemers van het onderzoek maakten vijf ritten per week op een elektrische, tegenover drie ritten op een normale fiets. Hierdoor bouwen ze makkelijker conditie. 

5 keer een elektrische budget fiets
Vooral op heuvels kan een e-bike nuttig zijn. (Afbeelding: Pexels / Pixabay)

Het belangrijkste voordeel is dat elektrische bikes levens kunnen redden. Voor mensen op middelbare leeftijd kan de inspanning van een normale fiets het risico op een hartstilstand verhogen. Dit komt vooral voor bij het fietsen op hoge heuvels. E-bikes bieden net die extra ondersteuning die veel mensen nodig hebben.

Deze e-bikes fietsen moet je hebben in 2022

Een elektrische fiets is helemaal niet ongezond, maar juist gezond voor je. Helaas is het niet aan iedereen besteed om er direct eentje in huis te halen, gezien de fietsen nogal prijzig zijn. Een geschikt model vinden, profiteren van alle voordelen en niet teveel betalen is dus niet altijd mogelijk.

Gelukkig hebben wij vijf betaalbare e-bikes voor je op een rij gezet. Dit zijn je 5 beste budget-opties voor 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen