Mars moet wachten: Elon Musk helpt Oekraïne in strijd tegen Rusland

Wetenschap Wesley Akkerman 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk maakt via Twitter bekend dat het Starlink-satellietensysteem voor internet vanaf nu beschikbaar is voor gebruikers in Oekraïne. Dat doet de oprichter van SpaceX en Tesla niet zomaar, maar in reactie op een verzoek vanuit Oekraïne. Het is niet duidelijk of mensen aldaar gratis toegang krijgen tot het systeem.

Musk maakt dit nieuws bekend via zijn eigen Twitter-profiel. Dat deed de topman in reactie op een verzoek van Mykhailo Fedorov, de Oekraïense vicepremier. In het verzoek staat onder meer de vraag of Elon Musk zijn internetsysteem in Oekraïne beschikbaar wil maken. En of hij “weldenkende Russen” wil oproepen op te staan.

Elon Musk brengt Starlink naar Oekraïne

Elon Musk gaat niet in op het tweede verzoek, maar wel op het eerste. Ook voegt Musk eraan toe dat er meer satellieten onderweg zijn, voor een betere verbinding. Dat Starlink in Oekraïne beschikbaar is, kan enorm helpen. Want dat is een systeem dat Rusland niet zomaar kan uitschakelen, om informatievoorzieningen te beperken.

Sinds 24 februari krijgen mensen in Oekraïne te maken met uitvallende internetdiensten. En anders zijn de diensten ontzettend traag, wat allemaal ten koste gaan van informatievoorziening en communicatie in het algemeen. Dit is een handige tactiek tijdens oorlog, aangezien dit voor veel angst en verwarring kan zorgen.

Niet uit te schakelen

Daar waar veel internetdiensten aan de grond uit te schakelen zijn, via kabels of knooppunten, kan dat niet bij Starlink. Die satellieten hangen in de lucht. Rusland kan dit systeem alleen uitschakelen door raketten erop af te vuren, maar de vraag is of het land dat gaat doen. Starlink heeft 1469 satellieten in omloop.

Het systeem biedt internetsnelheden van 50 tot 150 Mbps aan, maar in sommige regio’s ligt de snelheid hoger. Het ligt ook aan het abonnement dat je hiervoor aanschaft, evenals je locatie ten opzichte van zo’n satelliet. Het is niet bekend of Oekraïne tijdelijk gratis toegang krijgt tot de internetdienst van Elon Musk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen