SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten aan magnetische ruimtestorm

Wetenschap Wesley Akkerman 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Starlink is een internetdienst van ondernemer Elon Musk, die hij lanceerde via zijn bedrijf SpaceX. Dat systeem zit flink in de penarie. Het lijkt er namelijk op dat het overgrote deel van de onlangs gelanceerde satellieten verwoest wordt door een magnetische ruimtestorm. Dat is een flink klap voor Musk en zijn bedrijf.

Er is een hoop aan de hand in de ruimte. SpaceX, het ruimtebedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, lanceerde op 3 februari jongstleden 49 satellieten voor zijn internetdienst Starlink. Nu blijkt dat veertig van die satellieten hun plaats van bestemming niet gaan halen vanwege een magnetische ruimtestorm.

SpaceX verliest internetsatellieten

Door de storm had SpaceX al veel meer moeite met het lanceren van de internetsatellieten. Veel meer dan bij voorgaande lanceringen het geval was. Daardoor bereiken veertig van de 49 satellieten hun baan om de aarde niet. Het lijkt erop dat ze de komende tijd opbranden in de atmosfeer van onze planeet.

SpaceX Nasa samenwerking Rusland
Een satelliet van SpaceX. (Afbeelding: Unsplash / SpaceX)

Ondanks het feit dat er momenteel meer dan tweeduizend Starlink-satellieten in de ruimte hangen, kunnen we ons voorstellen dat Musk het niet droogt houdt door dit vervelende nieuws. Het plan is om tenminste twaalfduizend satellieten te lanceren, dus veel tijd heeft de ondernemer niet om te rouwen.

Weinig invloed op de lucht

In de blogpost waarin SpaceX uitlegt wat er precies speelt, neemt het bedrijf van de gelegenheid gebruik om het focuspunt te weerleggen op een ander probleem. Veel mensen denken namelijk dat al die duizenden satellieten voor luchtvervuiling zorgen en constant zichtbaar zijn vanaf de aarde.

Bovendien zouden de satellieten ervoor zorgen dat we asteroïden niet goed zien aankomen; omdat ze dus in de weg zitten. Maar in de blogpost beschrijft SpaceX dat de invloed op de lucht miniem is. Astronomen laten het daar niet bij zitten en hebben zelfs het Centre for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference hiervoor in het leven geroepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SpaceX

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen