Ook Twitter en Facebook keren zich tegen Rusland: dit zijn de maatregelen

Apps Wesley Akkerman 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Russische gebruikers van sociale media verliezen voor een deel de toegang tot Twitter en Facebook, vanwege verschillende redenen. Dat betekent dat Russen minder gemakkelijk contact met elkaar en de buitenwereld leggen. Voor Facebook is er een duidelijke reden voor de beperking, maar voor het andere netwerk niet.

Het is duidelijk waarom Rusland de beperkingen oplegt aan Facebook. Het sociale netwerk factcheckte namelijk verschillende berichten van Russische staatsmedia en bestempelde berichten als nepnieuws. De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor vroeg of het bedrijf daarmee wilde stoppen, maar dat deed het niet.

Facebook en Twitter in Rusland

Facebook ging zelfs een stapje verder en beperkte vier Russische accounts van staatsmedia. Daarnaast mocht de media aldaar ook niet meer adverteren op het platform. Het medium is nog wel beschikbaar, maar het internetverkeer naar de site en diensten wordt wel flink afgeknepen, aldus de waakhond.

Twitter Clubhouse
Twitter-app op je smartphone (Afbeelding: Pexels / Brett Jordan)

Daarnaast is Twitter dus geblokkeerd. De Roskomnadzor gaf hier geen officiële reden voor, maar de blokkade is wel enigszins te verklaren. Twitter hanteert namelijk een advertentiestop in Oekraïne en Rusland, voor de veiligheid van gebruikers. Bovendien spreekt het bedrijf zijn steun uit voor de mensen in Oekraïne.

Beelden blijven delen

Daarnaast wordt dit sociale medium veelal gebruikt voor het delen van beelden uit Oekraïne. Dat is dus iets dat Rusland wil voorkomen, waardoor de toegang beperken de enige optie is. Natuurlijk kun je met een vpn de beperkingen omzeilen, maar niet iedereen beschikt over dergelijke, technische kennis in Rusland.

Ondertussen reageren veel meer bedrijven op de oorlog die Rusland gestart is in Oekraïne. SpaceX levert bijvoorbeeld extra Starlink-satellieten aan het land en Google haalde de app van staatszender Russia Today (RT) uit Google Play. Ook is een aantal Russische banken inmiddels afgesloten van het Swift-betaalsysteem. Tot slot beëindigt Amerika de export van bedrijven naar het land, waardoor Rusland mogelijk minder snel aan goederen komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Netblocks

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen