Haal meer uit de batterij van je elektrische auto tijdens de koude dagen

Elektrische auto's Dennis Mons 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Als er iets funest kan zijn voor de levensduur van de batterij van je elektrische auto, dan is het wel de kou. De temperaturen duiken inmiddels richting het vriespunt en een EV is daar niet blij mee. Autobedrijf Ford heeft in ieder geval tips die feitelijk iedereen met een elektrische auto aan moet houden.

Vooropgesteld: het is overigens niet zo dat alleen elektrische auto’s last hebben van de kou. Ook de ‘ouderwetse’ benzine-bakken moeten dealen met lage temperaturen en mindere prestaties. Toch heeft Ford een aantal handige tips voor eigenaren van een elektrische auto die ogenschijnlijk voor de hand liggen, maar wellicht toch over het hoofd worden gezien.

Houd je elektrische auto en batterij warm

Het is een inkopper dat het verstandig is om je auto warm te houden. Maar belangrijker nog is het warm houden van je batterij. Een verwarmingselement voor je auto voordat je gaat rijden kan dan ook zeker geen kwaad. Daarnaast raadt het bedrijf autobezitters aan om je auto altijd aan een oplader te leggen.

Als je de mogelijkheid niet hebt om te parkeren in een garage is het volgens Ford van groot belang om je elektrische auto zo goed mogelijk sneeuwvrij te maken. Een van de voornaamste redenen is echter niet zozeer de kou, maar wel het gewicht van je auto.

Het moge duidelijk zijn dat een zware auto meer van je batterij vergt. Daarnaast bevordert het ook de veiligheid omdat smeltende sneeuw op je auto een gevaar kan zijn voor medeweggebruikers.

Elektrische auto, auto's, minder dan 15.000 euro
Elektrische auto opladen (Afbeelding: Unsplash)

Gebruik stuur- en stoelverwarming

Een andere handige tip is om niet gebruik te maken van de traditionele HVAC (heating, ventilation, air conditioning). Dit systeem vreet bijzonder veel stroom uit je batterij. Zinniger is om alleen stoel- en stuurverwarming te gebruiken.

Het vinden van de juist bandenspanning is ook van belang. Aan de ene kant wil je voldoende grip hebben met een iets zachtere band. Desalniettemin is een té zachte band funest voor de batterijduur van je auto vanwege wrijving.

Het lijken allemaal nogal inkoppers van Ford, maar toch goed om even bij stil te staan. Het vermogen van een elektrische auto kan namelijk met 50 procent afnemen tijdens een koude winterdag.

Wil je sowieso meer uit de batterij van je elektrische auto halen: check hier nog wat andere handige tips.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen