Battlefield 2042: potentiële topgame schiet met losse flodders

Games Jelle van Es 25 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

De Battlefield-reeks is er één die behoorlijk legendarisch is. Sinds de eerste game is het raak en kent het wereldwijd miljoenen fans. De laatste delen namen je mee naar de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Met Battlefield 2042 gaan we naar de nabije toekomst. Dat is op zich tof, want dat was een tijd geleden. Maar de overstap is niet helemaal goed gekomen.

Want de lancering van Battlefield 2042 is nogal stroef. Dat was eigenlijk al in de bèta het geval, maar dan denk je dat nog dat bepaalde problemen opgelost kunnen worden. Maar na een weer waarin de game als pre-release werd gelanceerd en daarna de echte release, kunnen we concluderen dat de game zeker niet op hetzelfde niveau zit als zijn voorgangers. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen

Battlefield 2042 Review

Ziet er goed uit

Wanneer je begint aan je avontuur van Battlefield 2042, dan begint het eigenlijk met een goede eerste indruk. Want de game ziet er goed uit. De verschillende maps waarop je kunt spelen zijn uitgebreid en kennen zowel details als grootse elementen. Je kunt ver kijken en vijanden op een grote afstand zien wanneer dat het geval is. En wanneer je iemand bent die graag snipet, dan zul je heel blij zijn met de verschillende vegetatie die in de wereld is te vinden. Tel daar de diverse explosies en diverse andere elementen bij op en je hebt een game die op visueel gebied indruk maakt.

Battlefield 2042
Een mooie game (Afbeelding: Electronic Arts)

Grootse veldslagen

Een ander sterk punt dat je met Battlefield 2042 beleeft, is de grootsheid. Ik heb de game op de Xbox Series X gespeeld en daarbij heb je de mogelijkheid om met maar liefst 128 spelers tegelijkertijd het slagveld te betreden. En daardoor heb je het gevoel dat je onderdeel bent van een groots geheel. Zeker aan het begin en je iedereen ziet wegrennen of in voertuigen stappen is iets dat er zwaar tof uit ziet. Door die grote hoeveelheid spelers heb ik heel wat toffe shootouts meegemaakt, waarbij soldaten en spelers in voertuigen volledig tegen elkaar tekeergingen.

Battlefield 2042
Een voorbeeld van hoe groot een map kan zijn (Afbeelding: Electronic Arts)

Soms mis je waar de actie is

Maar er zijn ook heel wat momenten dat je op een punt spawnt waar net de strijd is gestreden en de vijand is verslagen. En dan zit je dus op een plek waar juist niks is te doen. Dat zijn de momenten waarop Battlefield 2042 echt tegenvalt. Want er zit dan niks anders op dan naar een andere locatie te gaan. Omdat de maps vaak dus erg groot zijn, ben je dan een tijdje onderweg zonder dat er iets gebeurt. Wanneer je dat te voet doet, is dat een lange trip. Dan doe je er soms beter aan om jezelf af te maken en zo te respawnen op een plek waar de actie wel is.

Battlefield 2042
Actie uit de lucht (Afbeelding: Electronic Arts)

Je mist natuurlijke samenwerking

Je wordt in Battlefield 2042 in squads gegooid. Maar dat is dan eigenlijk het enige dat je verbindt met de andere spelers die de game ook spelen. Wanneer je niet met vrienden speelt, is er eigenlijk geen manier om met elkaar te communiceren. Ook is de game afgestapt van de traditionele classes. Je hoeft dus niet meer een Medic te zijn om andere spelers te reviven. Maar omdat niemand dus zo’n rol heeft, merk je dat anderen minder geneigd zijn om hun nek uit te steken en jou te redden. Op die manier ben je dus onderdeel van een groot team, maar voel je je eigen alleen. Zeker in een game waarbij tactiek een must is en je aan elkaar duidelijk moet maken wat je volgende doel is, is zoiets basic als voice communicatie eigenlijk onmisbaar. En juist dat ontbreekt er dus aan.

Battlefield 2042
Samen, maar toch ook niet (Afbeelding: Electronic Arts)

Bugs

Maar het meest irritante is dat Battlefield 2042 op dit moment gewoon nog niet lekker loopt. Soms denk je iemand raak te schieten, maar gaat het toch mis. Of je wil een medespeler reviven. Dan ga je erbij staan en druk je op de knop om de medespeler weer tot leven te wekken. Maar dan gebeurt er mis. En dan probeer je het nog een keer, maar blijft het probleem bestaan. Dat zijn een paar voorbeelden en geeft het gevoel dat de game te vroeg is uitgebracht. Het is gewoon slordig en daarmee wordt de goede naam van de reeks te grabbel gegooid.

Battlefield 2042 is nu te krijgen voor zo’n beetje elk platform. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen