Bermudadriehoek is kolossaal mysterie: zo verdwenen al die vliegtuigen en boten

Wetenschap Sam Dille 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Honderden vliegtuigen en schepen zijn verdwenen in de Bermudadriehoek, een gebied tussen Miami, Bermuda en Puerto Rico. Het is een van de grootste mysteries van onze tijd en heeft geleid tot talloze complottheorieën. Nu zegt een wetenschapper alles opgelost te hebben.

De Australische wetenschapper Karl Kruszelnicki gelooft namelijk niet in het mysterie. Dat onderschrijft hij samen met de National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) van de Verenigde Staten. De vreemde verdwijningen rondom de Bermudadriehoek zijn slechts een samenloop van verschillende omstandigheden.

Bizarre weersomstandigheden

Kruszelnicki vertelde aan The Independent dat er geen bewijs is dat mysterieuze verdwijningen vaker voorkomen in de Bermudadriehoek dan in enig ander groot, veel bereisd gebied van de oceaan. De verdwijningen zijn over het algemeen dus helemaal niet zo uitzonderlijk.

In een verklaring uit 2010 laat de NOAA weten dat de meeste verdwijningen in de Bermudadriehoek kunnen worden verklaard door het weer en de moeilijke navigatie rond de vele eilanden in de Caribische Zee. Beide omstandigheden kunnen het magnetisch kompas flink in de war brengen. Zo kan het kompas naar het verkeerde noorden wijzen, waardoor je de weg kwijtraakt. Volgens de organisatie zijn er geen bovennatuurlijke verklaringen voor rampen op zee.

Bermuda Driehoek op kaart
De angstaanjagende driehoek (Afbeelding: Alphaios)

De Bermudadriehoek is minder bizar dan je denkt

Kruszelnicki heeft zijn gedachten over de Bermuda Triangle zowel in 2017 als in 2022 gepubliceerd. Hij blijft volhouden dat de statistieken niet liegen, zelfs na enkele beroemde verdwijningen zoals vlucht 19. Hij benadrukt dat we de meest bizarre verdwijningen gewoon kunnen verklaren, zolang we logisch blijven nadenken.

Het verhaal van Kruszelnicki klinkt misschien saai, maar komt wel het dichtst bij de waarheid. En het is veel minder eng dan al die spookverhalen over zeemonsters en buitenaardse wezens. Dus als je ooit in de buurt van de Bermuda Triangle bent, hoef je je iets minder zorgen te maken. Het is gewoon een kwestie van slecht weer en menselijke fouten.

Hoe Astronomen met een kleine laser buitenaards leven proberen te vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen