De ware betekenis achter WiFi hadden we nooit kunnen raden

Apps Jeroen Kraak 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

WiFi is misschien wel een van de beste uitvindingen ooit. Maar wat betekenen de letters nu precies? Nee, het heeft niets met wireless te maken.

Kan je het je voorstellen? Dat je ouders vroeger geen internet hadden? Toen was het er ineens met inbellen en daarna hadden we ADSL. Tegenwoordig genieten we van ons internet via de glasvezelkabel thuis waarna de modem het omzet tot een draadloos signaal. We willen internet nu vooral draadloos en WiFi is standaard geworden. Heb je jezelf ooit afgevraagd waar die afkorting voor staat?

De betekenis van WiFi

Waarschijnlijk denk je bij WiFi aan Wireless Fidelity, maar niets is minder waar. Techradar heeft nu een oud interview opgedoken met een van de leden van de WiFi Alliance. Hij komt met een bijzonder antwoord.

Laat ik maar met de deur in huis vallen: WiFi betekent helemaal niets. Het is een loze marketingterm met een knipoog naar HiFi. Een heel succesvolle term, want meer dan 20 jaar later gebruiken we de naam nog steeds. Hoe vaak heb ik in een buitenlands restaurant of hotel wel niet gevraagd naar het wachtwoord van het WiFi-netwerk.

Smartphone gebruik gegevens internet
Smartphonegebruik (Afbeelding: ANP / Yamil Lage / AFP)

De originele naam van WiFi is IEEE 802.11b. Zoals je merkt komt dat niet heel lekker de strot uit. Stel je eens voor dat je aan de ober vraagt: “Wat is het wachtwoord voor IEEE 802.11b? Dat klinkt natuurlijk ook voor geen meter.

Natuurlijk denken heel veel mensen bij WiFi aan Wireless Fidelity, en dat is niet zo heel raar. De Alliance is hier zelf schuldig aan, want het gebruikte zelf de leuze “The Standard for Wireless Fidelity”. Iets waar het nu overigens spijt voor heeft, aangezien het voor verwarring zorgt.

Wiefie of Waifai?

Aangezien het niet een afkorting is, blijft alleen de grote vraag over hoe je Wi-Fi precies uitspreekt. Is het nou wiefie of waifai?

Nee hoor, het is niet fout om wiefie te zeggen, want wij zijn niet het enige land die het doet. En bovendien hebben Nederlandse bedrijven ook geholpen met de ontwikkeling van WiFi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen