Games of Thrones, Stranger Things en de 8 andere duurste series ooit

Films & Series Jeroen Kraak 30 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Met alle nieuwe streamingdiensten komen er ook veel nieuwe series. Maar wat is nu de duurste productie? Want zoekt het uit.

Vroeger gingen we met z’n allen vooral naar de bioscoop, maar tegenwoordig krijgen we veel toptitels gewoon thuis binnen via streamingdiensten. Disney+, Netflix, HBO Max en Amazon doen er alles aan om de strijd om de kijker te winnen. Budgetten voor toptitels zijn dan ook geen probleem. Maar wat is nu precies die duurste serie? Want zoekt het uit.

10: E.R. – 13 miljoen dollar per aflevering

Op de tiende plaats een serie die je wellicht niet in dit rijtje verwacht. We hebben het natuurlijk over E.R. Het lijkt een ordinaire ziekenhuisserie, maar wel eentje die heel veel geld kost. De serie is al 15 seizoenen op televisie en we zagen dan ook verschillende sterren voorbijkomen. De bekendste is natuurlijk George Clooney, waarvan het een van de eerste acteerklussen was. Doordat de serie nog steeds populair is, gaat er ook steeds meer budget naartoe.

9: The Crown – 13 miljoen dollar per aflevering

Als je een aflevering ziet van The Crown op Netflix, weet je dat er veel geld in de serie zit. Decors en kostuums: alles ziet er tiptop uit. Zo kostte het 47.000 dollar alleen al om de bruidsjurk van koningin Elizabeth na te maken.

8: The Morning Show – 15 miljoen dollar per aflevering

Dat deze serie in de lijst staat is niet zo gek. Met Jennifer Aniston, Reeese Witherspoon en Steve Carrell in een show, weet je dat er veel salarisbudget is. Het was een van de eerste shows van Apple TV+ en dus was de streamingdienst ook bereid om flink te betalen.

7: See – 15 miljoen dollar per aflevering

Eigenlijk geldt voor See hetzelfde verhaal als voor The Morningshow. Ook dit was een van de startprojecten van Apple TV+. Met Jason Momoa en Dave Bautista kent het ook een aantal grote Hollywoodnamen. Iemand die waarschijnlijk iets minder verdient is onze eigen Sylvia Hoeks. De Nederlandse uit Maarheeze heeft een van de grote rollen.

6: The Mandalorian – 15 miljoen dollar per aflevering

Deze heb je vast wel verwacht in de lijst. The Mandalorian was de eerste grote serie op Disney+ en ook nog de eerste Star Wars-titel. Net zoals Apple TV+, wil ook Disney+ meteen flink wat abonnees binnenhalen. Het budget van de serie is in ieder geval goed gespendeerd, want naar mijn mening is het een van de beste series van dit moment.

5: Game of Thrones – 15 miljoen dollar per aflevering

Wellicht verwacht je Game of Thrones op plaats 1, maar niets is minder waar. Deze serie staat gewoon in de middenmoot van deze lijst. Natuurlijk hoort het dan nog steeds bij de duurste series. De serie begon al groots maar werd ook steeds grootser. Dat kwam mede door de verwachtingen. HBO wilde natuurlijk mensen bij de streamingdienst houden en gaf meer geld uit. Maar ondanks al het geld lukte het de streamingdienst niet om een top einde te maken.

4: The Pacific – 20 miljoen dollar per aflevering

The Pacific is de duurste miniserie die ooit is gemaakt. Een aflevering kostte 20 miljoen dollar. Dat is natuurlijk niet heel gek met Steven Spielberg en Tom Hanks aan het roer. De twee wilden een van de meest bloederige gevechten van de Tweede Wereldoorlog zo realistisch mogelijk namaken. En ja, dat kost nu eenmaal flink wat geld. Binnenkort komen de twee met een nieuwe miniserie over de Tweede Wereldoorlog voor Apple TV+. We zijn benieuwd of ze dit project overtreffen.

3: Marvel-series – 25 miljoen dollar per aflevering

Natuurlijk is de ene Marvel-serie duurder dan de ander. Zo is een Hawkeye natuurlijk niet zo duur als een Loki. Toch is Disney+ bereidt om flink de knip te trekken voor de avonturen van de superhelden. Dat is niet zo gek, aangezien het een van de publiekstrekkers van de streamingdienst is. Bovendien zorgen de series ook dat je naar de bioscoop wil voor de nieuwste film. Een betere reclame bestaat er dus niet.

Stranger Things – 30 miljoen euro per aflevering

Stranger Things begon ‘redelijk’ goedkoop, maar zoals het wel vaker gaat bij succesvolle titels, wordt er steeds meer geld uitgegeven. Niet alleen omdat de acteurs hogere bedragen vragen, maar ook omdat het echte publiekstrekkers worden. De successen zorgen voor nieuwe klanten en dus moet het die flow vasthouden. Er wordt dus naast salarissen ook veel uitgegeven aan decors en bijvoorbeeld special-effects. Iets wat zeker terug te zien is als je het eerste naast het laatste seizoen legt.

The Lord of the Rings: The Rings of Power – 58 miljoen dollar per aflevering

Ja, deze verwachtte je waarschijnlijk wel. Het is geen geheim dat Amazon flink met geld heeft gesmeten om de rechten voor de serie in handen te krijgen (250 miljoen dollar). Het moet de nieuwe publiekstrekker worden. Voor Amazon natuurlijk geen probleem, want het bedrijf heeft geld zat. Het budget van het eerste seizoen wordt geschat op 465 miljoen dollar. Het project zit nu dus al op meer dan 700 miljoen dollar en er vanuit gaande dat er nog meerdere delen bij zullen komen, weet je al dat het totale project over het miljard gaat. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. De film-trilogie kostte in totaal 281 miljoen dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen