Zo gaat de Haagse Apple Store er uit zien

Apple Jan David Hanrath 18 jan 2013
Leestijd: 2 minuten

Verwijs/Selexyz is ingetrokken bij de Slegte, de buurhuurders Ecco en Giullia & Co zijn met een oprotpremie per 15 januari 2013 vertrokken en de bouwvergunning is binnen. Niets staat een tweede Nederlandse Apple Store in de Haagse Passage nog in de weg.

Op 30 november las je het voor het eerst op OMT: na Amsterdam zou Den Haag de tweede stad van Nederland worden met een Apple Store. Drie aangrenzende panden aan de ‘rotonde’ in de historische Passage zouden worden verbouwd tot één monumentale winkel, maar zónder kenmerkende glazen trap.

Blauw: de drie winkels die samen de Apple Store vormen

In tegenstelling tot Amsterdam, waar de monumentencommissie en rijksmonumentenzorg zonder effect op het plan voor enorme vertraging hebben gezorgd, is het in Den Haag ‘smooth sailing’. De gemeente heeft weliswaar iets meer tijd genomen om de plannen te beoordelen, maar gaat zonder morren akkoord met de aanpassingen in het monumentale gebouw.

OMT heeft vandaag bij de gemeente Den Haag de bouwtekeningen opgevraagd en daaruit blijkt de oorzaak: Apple gaat in Den Haag veel minder ingrijpend te werk als in Amsterdam. Zo komt er géén voor Apple Stores zo kenmerkende glazen trap, maar wordt gebruik gemaakt van een bestaande monumentale halfronde trap die aan de met glas overkapte cour (vide) grenst. Daarnaast worden er ook geen extra vides gemaakt en wordt door de samenvoeging van winkels zelfs het historisch beeld hersteld.

Herstel van de omloop dankzij de uitbreiding met de Ecco-winkel

Door deze samenvoeging kun je straks niet alleen op de eerste verdieping, maar ook op het entresol (tussenverdieping) helemaal rond de cour lopen. Hierdoor is een loopbrug en een metalen trap die Selexyz had toegevoegd niet meer nodig. Gesloten ramen op het entresol naar de cour worden vervangen door (waarschijnlijk glazen) balustrades. Het publieke winkelgedeelte bestaat straks uit 3 lagen: de begane grond, de entresol en een eerste verdieping op ruim zeven meter hoogte. Boven de winkel zitten nog twee kantorenlagen die nagenoeg ongewijzigd blijven. Doordat de kantoren een eigen opgang hebben kunnen ze (deels) verhuurd worden aan derden.

Het plan voor de Haagse Apple Store

Maar wat gaat er nu gebeuren met de Amac Apple Premium Reseller die op 50 meter afstand in dezelfde Passage zit? Directeur Ed Bindels laat OMT weten dat hij ervan uitgaat dat er geen plek is voor een APR zo dichtbij een Apple Store. Apple heeft wel de wens uitgesproken om een Amac/APR in Den Haag te behouden en Amac is met Apple in onderhandeling over een andere goede locatie. Bindels:

Er zal naar mijn idee namelijk toch ruimte blijven voor Amac omdat we toch een heel ander soort winkel neerzetten; persoonlijker, compacter en we zijn een Nederlands bedrijf. De tijd zal het leren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen