Buitenaards leven en veel complotten, maar wat weten we over Area 51?

Ruimtevaart Sam Dille 1 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je ooit in Las Vegas bent geweest, dan heb je vast gehoord van Area 51. Het is een militair terrein, ten noorden van de Amerikaanse stad, dat bekend staat om zijn complottheorieën over buitenaards leven. Maar wat gebeurt er nu écht op deze vreemde plek?

Er zijn heel wat bekende geruchten rondom Area 51. Op de basis zijn allerlei bewijzen van buitenaards leven gezien. Van gevangen aliens tot neergestorte UFO’s. Volgens de UFO-gelovigen was er zelfs een buitenaards toestel dat elke woensdag om precies kwart over vier ‘s ochtends op de basis landde.

Area 51: de basis van buitenaards leven

De complotten begonnen met een neergestort vliegtuig in Roswell, New Mexico. Mac Brazel, een voorman op een schapenfarm, vond in juli 1947 een aantal metalen onderdelen. Hij kon die stukken als karton opvouwen, maar ze namen hun oorspronkelijke vorm weer aan als hij ze losliet. En zelfs met een hamer kon je er geen deuken in slaan.

Volgens de instanties was het gewoon een weerballon, maar er gingen al snel andere verhalen rond. Getuigen beweerden dat er buitenaardse lijken tussen de wrakstukken gevonden waren. Daarbij vertelde een kapitein van de Amerikaanse luchtmacht dat hij lichamen tussen de wrakstukken had gezien. Dat waren volgens hem zeker geen menselijke resten, maar tekenen van buitenaards leven.

Vliegende schotels

Na deze uitspraak werd het een gekkenhuis bij de paar plekken waar je de basis kon zien. UFO-fanaten stonden in de rij om een glimp op te vangen van buitenaards leven. Er werden clubs opgericht en theorieën gesmeed.

Er kwam nog meer olie op het vuur toen Bob Lazar, een aanhanger van de complotten, in 1989 werd uitgenodigd voor een interview op KLAS, een televisiezender uit Las Vegas. Daar vertelde hij dat hij in Papoose Lake gewerkt had, een gebied bijna twintig kilometer ten zuiden van Area 51. Hij beweerde dat hij daar gewerkt heeft aan negen vliegende schotels voor een buitenaards ruimteschip.

Wat gebeurt er nu echt in Area 51?

Eerlijk is eerlijk. We weten niet alles over Area 51. Wat we wel weten is dat het gebied niet de basis was voor buitenaards leven. Er werden in het geheim namelijk vliegtuigen getest en ontwikkeld tijdens de Koude Oorlog. In 2013 publiceerde de Amerikaanse geheime dienst documenten waarin te lezen is wat het leger daar uitspookte. De spionagevliegtuigen Lockheed U-2 en Lockheed A-12 werden onder andere daar getest.

Naast het ontwikkelen van nieuwe voertuigen, heeft Area 51 ook buitenlandse vliegtuigen ontvangen. Soms zelfs van tegenstanders of overlopers. Op die manier kon het Amerikaanse leger zien met welke technologie andere landen vlogen en vochten. Al die tijd waren de projecten geheim, totdat de ontwikkelingen klaar waren voor het grote publiek.

Hoe wetenschappers in de toekomst met buitenaardse wezens willen praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen