Buma/Stemra houdt iTunes Match in Nederland tegen

Apple Koen van Tongeren 20 dec 2011
Leestijd: 1 minuut

Wat hebben Engeland, Frankrijk, Duitsland en België wat Nederland niet heeft? Inderdaad; iTunes Match. Apple’s clouddienst voor muzieksynchronisatie en back-ups heeft na Noord en Zuid Amerika ook Europa bereikt, maar waarom zijn ‘wij’ overgeslagen? Onze collega’s van MacFan hebben de telefoon gepakt en het gevraagd aan Buma/Stemra, de organisatie die auteursrechten voor muzikanten beheert, een gevalletje ‘waarom-zijn-wij-niet-op-dat-idee-gekomen’, zeg maar.

Wat blijkt? De deal is nog niet rond. Wat in al onze omringende landen, groot en klein, al wel gelukt is gaat Buma/Stemra, dat recent in opspraak kwam wegens malafide praktijken van bestuursleden, nog te ver. Volgens woordvoerder Bas Erlings vraagt de rechtenorganisatie ‘niets bijzonders’ en verlopen de onderhandelingen voorspoedig. Waarom er dan hier nog niet en elders al wel deals gesloten zijn kan Erlings alleen niet zeggen. 

Voor de uitrol van iTunes Match moeten er afspraken gemaakt worden met platenmaatschappijen én organisaties die autersrechtenbelangen behartigen. Zij krijgen immers een deel van de € 24,99 die Apple per jaar per gebruiker vraagt voor iTunes Match. Voor platenmaatschappijen is één deal voor heel Europa gemaakt. Auteursrechten worden echter per land anders behandeld. Daarom moeten dus voor ieder land waar Apple de dienst uitrolt aparte afspraken gemaakt worden, zo legt MacFan uit.

Wat Buma/Stemra nu precies wil van Apple is niet duidelijk, maar de organisatie is wel optimistisch over de toekomst. Woordvoerder Erlings spreekt tegenover MacFan in ieder geval de verwachting uit dat er binnenkort een overeenkomst met Apple ligt waarna het legaal backuppen van je eigen muziek voor €24,99 per jaar éindelijk ook in Nederland toegestaan is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen