Wordt Nederland een Apple Store-land?

Apple Koen van Tongeren 13 dec 2011
Leestijd: 3 minuten

De afgelopen maanden zijn er verschillende berichten op de OMT redactie binnengekomen over de Amsterdamse Apple Store in aanbouw én over eventuele andere Apple Stores op Nederlands grondgebied. Door er een aantal op te sparen, passen puzzelstukjes nu in elkaar.

Sommige bronnen hebben we inmiddels kunnen verifiëren en durven we hier dan ook over te nemen. Dat doen we wel met de gebruikelijke disclaimer dat het hier nog altijd om geruchten gaat, geen feiten. 

Apple Store Amsterdam
De Amsterdamse Apple Store aan het Leidseplein kan volgens de laatste berichten vanaf maart 2012 zijn deuren openen. Meerdere bronnen hebben ons bevestigd dat de Apple Specialists (het ‘gewone’ winkelpersoneel in normaal Nederlands) inmiddels een arbeidscontract gekregen hebben. Eind januari 2012 beginnen ze aan een drie weken durende fulltime verkooptraining. Genius Bar-personeel is al eerder getraind in Cupertino en werkt momenteel al in buitenlandse Apple Stores.

Personeel dat aangenomen is na de eerste vacatureronde zou tot twee maanden terug zijn verteld dat de winkel ergens tussen januari en juni open zou gaan. Oorpsronkelijk was het de bedoeling dat ‘s lands eerste Apple Store nog voor de feestdagen open ging, maar die ambitie bleek al eerder een illusie.

OMT’s dossier van de Apple Store Amsterdam:

  • Apple Store Amsterdam pas in 2012 open (vertraging)
  • Apple Store Amsterdam: Minister zegt nee, gemeente zegt ja(bezwarenprocedure)
  • Personeel gezocht voor Nederlandse Apple Store (vacatures geplaatst)
  • Ondertussen, aan het Leidseplein… (de bouwtekeningen)
  • Verbouwing Apple Store Amsterdam begonnen? (primeur)
  • Apple Store Amsterdam in 2011

 

Meer Apple Stores in Nederland
Tegelijkertijd heeft ons het bericht bereikt dat Apple een Apple Premium Reseller-stop gezet heeft op de twintig drukste stadsgebieden van Nederland. Het gaat om de centra van alle grote steden van Nederland. Voor die gebieden geeft Apple geen toestemming meer om nieuwe APR’s te openen. Een tweede bron bevestigt dit aan ons en voegt er aan toe dat in sommige van deze gebieden bestaande APR’s op termijn zelfs hun biezen moeten pakken richting de periferieën van de stad.

Deze maatregel valt te rijmen met een bericht dat we enkele weken geleden van wéér een andere bron kregen. Apple zou zich oriënteren op retail stores in de stadscentra in de randstad én de grootste studentensteden van Nederland. Ook door deze bron werd gesproken over het verbod op nieuwe APR’s in die gebieden. Apple zou hier compactere winkels neer kunnen zetten, zoals die nu ook al in andere Europese steden te vinden zijn.

Apple Store in Zürich, Zwitserland

Het bericht zou een nieuwe richting voor Apple retail betekenen. Tot nu toe is de dichtheid van Apple Stores op het Europese vasteland laag. Alleen in Duitsland zijn relatief veel Stores te vinden, ook in minder grote steden. Het verbieden van nieuwe APR’s is ook een kentering in het beleid. Tot zeer recent zijn er immers op centrale plekken APR’s verbouwd volgens de nieuwste eisen van Apple.

Overigens hoeft de focus van Apple Retail op de stadscentra van Nederland niet persé te betekenen dat op al deze plekken Apple Stores verrijzen. De Apple afdelingen in winkels als Media Markt, Dixons en MyCom worden ook door Apple Retail aangestuurd. Het kan daarmee goed dat een grotere aanwezigheid van Apple in de Nederlandse winkelstraten gedeeltelijk via die ketens zal lopen.

Burgemeesters die een Apple Store in hun gemeente wel zien zitten, kunnen misschien nog wat inspiratie putten uit het initiatief van de lokale overheid in Riverside, California… of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen