Waarom je Call of Duty: Warzone Mobile niet in Nederland kan spelen

Games Jeroen Kraak 26 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Afgelopen week is Call of Duty: Warzone Mobile gelanceerd in de hele wereld voor iPhone en Android, behalve in Nederland en België. Waarom vissen wij alweer bij een grote game achter het net?

Na Call of Duty: Mobile, is er nu ook een Warzone-game uit voor iPhone en Android. Toch kan jij ‘m niet vinden in de App Store of Google Play.

Uitgever Activision heeft ervoor gekozen om Call of Duty: Warzone Mobile niet in Nederland en België uit te geven. Na Harry Potter: Magic Awakened komt een grote mobiele game opnieuw niet naar Nederland. Wat is de reden daarachter?

Dit is Call of Duty: Warzone Mobile

Call of Duty: Warzone Mobile brengt de Warzone-ervaring naar de iPhone en Android. Het werkt precies hetzelfde als de versie die je gewend bent van PC, PlayStation 5 en Xbox Series S/X. Met 120 man word je op een eiland gedropt en de bedoeling is om als laatste over te blijven.

Op dit moment zijn de maps van Verdansk en Rebirth Island beschikbaar. Ook multiplayer maps als Shipment, Shoot House en Scarpyard zijn aanwezig. Het mooie aan het spel is dat je je voortgang op je iPhone of Android mee kan nemen naar de versie op de console of PC.

Kan je oude iPhone of Android Call of Duty: Warzone Mobile aan?
(Afbeelding: Activision Blizzard)

Wat is er aan de hand in Nederland en België?

Echte Call of Duty-fans zaten afgelopen week dan ook continu de App Store en Google Play te verversen. Warzone Mobile zou eindelijk naar de iPhone en Android-toestellen komen. Dat gebeurde ook, maar niet in Nederland en België.

Inmiddels heeft ontwikkelaar Activision bevestigd dat Call of Duty: Warzone Mobile niet naar de iPhone en Android komt. Stop dus maar met zoeken in App Store en Google Play. Waarom dat precies is zegt het bedrijf echter niet.

Toch laat de reden zich simpel raden: lootboxes. Dit zijn een soort schatkisten in het spel die je willekeurige items geven. Vergelijk het met een pakje Pokémonkaarten dat je in de winkel koopt. Je weet nooit precies wat er in zit.

Welke lootboxes zitten er in Call of Duty: Warzone Mobile?

In Call of Duty: Warzone Mobile werkt het ongeveer hetzelfde met de zogenaamde The Keep. Dit is een winkel die in de toekomst naar het spel komt en waar spelers in ruil voor COD Points willekeurige cosmetische items ontvangen. Je weet dus vooraf niet wat je koopt. Juist vanwege die willekeur is er veel controversie en dat zorgt ervoor dat het gezien kan worden als gokken, omdat het kan leiden tot verslaving.

Goksites zijn in Nederland niet verboden, mits ze aan bepaalde wetgeving voldoen en een vergunning hebben aangevraagd. Toch is de gokwetgeving niet heel zwart-wit, want er is een behoorlijk grijs gebied. In dat gebied bevindt zich bijvoorbeeld EA Sport FC. De Nederlandse Kansspelautoriteit wilde de game aanpakken vanwege Ultimate Team.

EA Sports kon volgens de organisatie een goklicentie aanvragen, maar hiervoor moesten spelers wel minimaal 18 jaar oud zijn. Iets wat bij de game een probleem is, omdat veel spelers jonger zijn. Een andere optie was Ultimate Team uit het spel halen.

Uiteindelijk stapte EA naar de rechter, maar het verloor de eerste rechtszaak. In hoger beroep kwam het uiteindelijk bij de Raad van State. Die oordeelde dat FIFA geen gokgame was, maar een behendigheidsspel waardoor de game de modus in het spel mocht houden. Dit kwam mede omdat maar 8 procent betaalde voor de pakjes en de rest het dus zonder extra geld uit te geven speelde.

Hoe zit het dan met mobiele games?

Dat schept natuurlijk een precedent en mogelijk ook voor Call of Duty: Warzone Mobile. Want wanneer is het nou wel of niet gokken? Toch kunnen nieuwe games er niet zomaar van uitgaan dat zij onder dezelfde uitspraak vallen.

Veel bedrijven willen echter geen risico nemen om alsnog onder de kansspelwetgeving te vallen, dus ze brengen de game preventief niet uit in Nederland. Dat bespaart mogelijke boetes en wellicht een gang naar de rechter. Mede ook omdat de Nederlandse regering nog steeds aan wetgeving werkt.

Er zijn naast Call of Duty: Warzone al flink wat grote mobiele games die niet naar Nederland zijn gekomen. Zo zal je hier op je iPhone geen games als Harry Potter: Magic Awakened, Pokémon Masters en Diablo Immortal hier niet te spelen. Bedrijven lijken dus vooral het zekere voor het onzekere te nemen.

Dus, komt Call of Duty nu wel of niet naar Xbox Game Pass?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen