Cannabis: helpt dat nu wel of niet tegen een flinke hoofdpijn?

Wetenschap Sam Dille 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wie last heeft van heftige hoofdpijn, wil hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hier zijn verschillende medicijnen voor op de markt, maar de oplossing vinden we misschien wel in een plantje. En wel een hele bijzondere: cannabis. Wordt cannabis het redmiddel tegen migraine?

Gesprekken over het omarmen van cannabis zijn er online in overvloed. Sommige mensen suggereren dat cannabis helpt bij de verlichting van ernstige hoofdpijn. De criminalisering van cannabis heeft onderzoek een stuk moeilijker gemaakt, maar voorlopige studies laten de eerste resultaten doorschemeren.

Is cannabis effectief bij het verlichten van migraine?

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat je dankzij cannabis de sterkte van hoofdpijn met 50 procent kan verminderen. Hoe goed de drug werkt, hangt af van hoe vaak je het gebruikt. Iemand die vaker gebruikt, zal op den duur minder effect merken.

De verlichtende effecten die mensen lijken te ervaren, hebben verband met de reactie van het endocannabinoïde systeem (ECS). Het ECS is een netwerk van zenuwen en receptoren die in het hele lichaam te vinden zijn. De chemische processen in dit netwerk bepalen de sterkte van de hoofdpijn. Als iemand cannabis gebruikt, binden de stoffen van de drug zich aan de receptoren van het ECS. De receptoren worden verdoofd en verzachten de processen in het netwerk.

Gebrek aan bewijs voor cannabis

Hoewel de effecten van dit onderzoek veelbelovend zijn, duurt het nog even voordat dokters cannabis aan je mogen voorschrijven. Dit komt doordat er tot op heden nog geen klinisch bewijs is. Nathaniel Shuster, neuroloog bij UC San Diego Health, doet op dit moment klinisch onderzoek naar cannabis en migraine.

Kwekerij
Een legale cannabis-kwekerij. (Afbeelding: Unsplash)

Op dit moment voert de onderzoeker de eerste studie uit. Aan het onderzoek doen 75 deelnemers mee. De inschrijving staat nog open tot eind van de zomer, dus voor meer bewijs zullen we nog even geduld moeten hebben. Shuster raadt aan voorlopig nog geen cannabis te gebruiken tegen hoofdpijn.

Hoe kun je migraine het best bestrijden?

In de tussentijd zijn er genoeg andere middelen die je kunt gebruiken om migraine te verlichten. Hierin maken we onderscheid tussen twee categorieën: pijnverlichting en -preventie.

Onder de pijnstillende categorie valt dus nog geen cannabis, maar er zijn wel een hoop andere geneesmiddelen op de markt. Hierbij kun je denken aan Advil en Motrin IB. Wil je preventief migraine bestrijden, probeer dan je levensstijl eens om te gooien. Doe ontspanningsoefeningen, beweeg veel en slaap regelmatig. Vroege studies suggereren ook dat mindfulness kan helpen bij het beheersen van migraine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen