CES 2022: Ameca de Robot is menselijker dan we ooit durfden dromen

Gadgets Jeroen Kraak 7 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Zie je jezelf ooit leven met een robot in je huis? De Ameca humanoid op CES 2022 heeft zoveel menselijke trekjes in huis dat het bijna eng is.

Bij een robot denk je waarschijnlijk een ijzeren gestalte die je kent uit science-fiction titels als Star Wars. Ameca lijkt echter niet op R2D2 of C-3PO, maar heeft wat menselijke trekjes. De robot is ontwikkeld door het Engelse bedrijf Engineered Arts. Het is overigens niet de eerste menselijke robot van het bedrijf, want eerder ontwikkelde het al andere zogenaamde humanoids.

Een menselijke robot

Het bedrijf wist voorafgaand aan de CES flink wat publiciteit te scoren. Dat kwam omdat beroemdheden als Chrissy Teigen en Elon Musk reageerden op video’s van de robot. Nu zien aanwezigen op de CES de robot voor het eerst in de realiteit.

Het lichaam van de robot is gemaakt van metaal en plastic en zijn gezicht is genderloos en grijs. Het heeft 17 motoren in het gezicht zo dat hij zich op verschillende manieren kan uiten. Daardoor is hij een stuk menselijker dan andere robots. Er is nog een andere manier waarop deze menselijk is. Om ze ontwerpen maakt het bedrijf gebruik van 3D scans van echte mensen, waardoor de botten- en huidstructuur en expressies kunnen worden overgenomen.

Nog even wachten

Toch moeten we nog wel even wachten voordat we deze robot echt over straat zien wandelen. Volgens het bedrijf duurt het op z’n minst nog 10 jaar.

Afgelopen week zagen we op de CES al een andere robot voorbijkomen met een heel andere functie. Labrador zorgt ervoor dat vooral mensen met een beperking makkelijker spullen in huis van A naar B kunnen vervoeren. De Labrador is dus meer gericht op functionaliteit dan hoe die eruitziet. Het lijkt er ook op dat we die ook wat eerder terugzien op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen