ChatGPT maakt AI aantrekkelijk, maar deze 5 alternatieven zijn ook de bom

Tech Jeroen Kraak 23 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Niemand raakt uitgepraat over ChatGPT. OpenAI is echter niet het enige bedrijf die een AI-zoekmachine aan het bouwen is. Er zijn ook andere aanbieders die hetzelfde trucje doen. Wij zetten er voor jou vijf op een rij.

Hoewel AI al jaren gebruikt wordt, is het sinds ChatGPT pas echt bekend bij iedereen. Het programma kun je allerlei vragen of taken geven, waarna het die voor je uitvoert. Of het nu een essay over de Chinese muur is, of een vraag over het heelal, ChatGPT heeft het antwoord.

AI-alternatieven voor ChatGPT

ChatGPT wordt gemaakt door het bedrijf OpenAI, maar er zijn ook genoeg concurrenten die ook hun eigen AI-chatbot hebben. Deze vijf kun je ook eens proberen.

#1 Bing Chat

Oké eigenlijk is Bing niet helemaal eerlijk in deze lijst. Microsoft heeft flink geïnvesteerd in OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT bouwt. De twee werken dus flink samen. Bing Chat is dus gebouwd op de AI-techniek van ChatGPT, maar gaat net een stapje verder.

Bing Chat kan namelijk ook het web doorzoeken, iets wat ChatGPT niet kan. Als je dat laatste programma weleens gebruikt, weet je dat het allemaal niet even actueel is. Iets wat door recente informatie van Bing dus anders is. Ook heeft het een limiet aan antwoorden, waardoor gesprekken niet off-topic worden.

Er is wel een nadeel met Bing Chat. Op dit moment is er een wachtlijst. Wil je het programma gebruiken, dan zal je dus even geduld moeten hebben.

#2 YouChat

YouChat werkt eigenlijk hetzelfde als Bing Chat. Als je een vraag stelt zoekt het ook het web af en verschillende apps. Daarnaast geeft het ook visuele informatie zodat je ook overzicht hebt. Toch is er wel een nadeel: het uiterlijk van dit AI-alternatief is niet zo gelikt als ChatGPT of Bing Chat.

Het grote voordeel is dat je er geen wachtlijst hebt en dus meteen aan de slag kunt. Daarnaast kan het programma zelfs code voor je schrijven en afbeeldingen voor je maken. Dus eigenlijk is het een soort ChatGPT en Dall-E in een.

#3 ChatGPT, maar dan anders: ChatSonic

ChatSonic lijkt dan weer vooral op ChatGPT. Je stelt vragen en het AI-programma geeft antwoord. Het gebruikt namelijk het taalmodel van OpenAI: Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3). De maker werkte dan ook samen met dat bedrijf.

Toch heeft het een voordeel op het programma van OpenAI: het heeft toegang tot recentere informatie doordat het zoekresultaten van Google gebruikt, iets wat niet het geval is bij ChatGPT. Die laatste gebruikt informatie tot 2021 en dus is niet alles even recent. Daarnaast kun je ook een persoonlijkheid selecteren voor ChatSonic. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een antwoord van bijvoorbeeld een personal trainer of een filosoof. Handig!

#4 Perplexity AI

Perplexity AI werkt eigenlijk hetzelfde als een zoekmachine zoals Google. Het programma geeft je echter een ander antwoord. Het combineert de beste zoekresultaten, in plaats dat het je een lijst met websites geeft.

In tegenstelling tot de andere AI-platformen in de lijst zoals ChatGPT, verzamelt het netjes de bronnen. Zo kun je zelf zien of de informatie die je krijgt ook echt geloofwaardig is. En laat dat nu juist nodig zijn nu er zoveel nepnieuws is.

#5 Jasper: de ChatGPT voor bedrijven

Nee, dit is niet de naam van je buurjongen, maar net zoals ChatGPT ook een AI-platform. Toch is deze wel een vreemde eend in de bijt. Jasper focust zich namelijk meer op bedrijven. Het moet ervoor zorgen dat je samen met je collega’s veel sneller content voor een website maakt.

Zoals je dus ziet is Jasper vooral gericht op het maken van content. Het denkt daarnaast ook na over content op social media. Zo voegt het programma ook captions toe bij een Instagrampost en schrijft het LinkedIn-artikelen en TikTok-scripts. Bedrijven kunnen het gratis proberen, maar zullen daarna moeten betalen.

Hoe Google Android 14 kan gebruiken zijn AI boven ChatGPT te zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen