ChatGPT is de koning, maar wist je al dat je deze 5 dingen kunt doen?

Apps Jeroen Kraak 22 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedereen raakt niet uitgepraat over ChatGPT en dat is logisch. De chatbot kan niet alleen teksten schrijven en informatie voor je vinden, maar nog veel meer. Wat precies vertelt WANT-redacteur Jeroen Kraak aan je.

Waarschijnlijk hoor je de laatste tijd veel over ChatGPT en AI. Logisch, want sinds het programma online is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij van WANT hebben er zelfs een podcast over gemaakt waar we dieper op de chatbot ingaan. Die hoor je hieronder. Toch kun je met het platform nog veel meer.

Gebruik ChatGPT als een baas op deze manieren

Wij lichten vijf speciale functies voor je uit. Hier komen ze.

#1 Programmeer met ChatGPT

ChatGPT klinkt natuurlijk vooral leuk om teksten te schrijven, maar de chatbot kan echt meer dan dat. Het is zelfs een prima programmeur. Of je nu een algoritme of een database wil bouwen, de dienst kan het voor je doen.

Ook kan het nog veel moeilijkere dingen zoals de ene programmeertaal omzetten naar een andere. Dit scheelt je echt een hoop werk, want het is echt een monnikenklus. Bovendien kun je ook je eigen code laten analyseren. Handig, want zo voorkom je bugs.

ChatGPT
Het logo van de beroemde dienst. (Afbeelding: OpenAI / Bewerking: Mark Hofman / WANT)

#2 Maak simpel een tabel

Natuurlijk zijn we allemaal niet een superprogrammeur. Toch kun je de vaardigheden van ChatGPT ook op een andere manier intzetten, bijvoorbeeld om een tabel te maken. Je voert verschillende gegevens in, waarnaar het programma het omzet in een tabel.

Maak bijvoorbeeld een lijst met contactinformatie. Geef ChatGPT de opdracht om een lijst met namen, e-mail, telefoonnummers en adressen in een tabel te zetten en de dienst doet het.

#3 Laat ChatGPT jouw liefdesbrief schrijven

Ben je nu erg verliefd, maar durf je diegene niet de liefde te verklaren omdat je niet zo romantisch bent? Zet ChatGPT in om jouw liefdesbrief te schrijven. Zet er een aantal details in van de persoon in kwestie en zo breng je er ook nog eens persoonlijke touch aan. Moet er meer humor in? Geef ‘m daarna die opdracht.

Overigens geldt het niet alleen voor het schrijven van liefdesbrieven. Je kunt de Chatbot allerlei soorten brieven laten schrijven. Ook handig als je een klachtenbrief wil sturen naar een winkel waarbij je het ergens niet mee eens bent. ChatGPT kruipt dus in de huid van je.

#4 ChatGPT geeft je advies

Heb je net een game uitgespeeld of een of serie gekeken en zoek je iets nieuws? Vraag het aan ChatGPT. De chatbot ziet waar de film of serie over gaat en komt meteen met een aantal aanbevelingen die er op lijken.

Zelf ben ik bijna klaar met Hogwarts Legacy en vraag de chatbot om verschillende alternatieven. Zo krijg ik onder andere The Witcher 3 en Horizon Forbidden West als tip. Houd er wel rekening mee dat de onbetaalde versie van ChatGPT wat achterloopt, je krijgt dus niet altijd de meest recente games te zien.

#5 Maak een reisschema

Wil je binnenkort op reis? ChatGPT heeft wel een idee waar je naartoe moet. Zeg hoe je vakantiebestemming er uit moet zoen en de chatbot zoekt de ideale plaats voor je op.

Heb je de ideale plaats gevonden? Vraag dan bijvoorbeeld om een reisschema en vertel ChatGPT wat je ongeveer wil zien en wat je budget is. Je krijgt een globale beschrijving van een route. Natuurlijk kun je daarna er nog wat dieper op ingaan en ‘m specifieke vragen stellen. Zo maak je precies jouw reis op maat.

ChatGPT is het perfecte Siri-alternatief voor je iPhone (en zo fix je dat)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen