Waarom ChatGPT het bewijs is dat 2023 het jaar van AI is

Tech Dennis Mons 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De stappen die AI, oftewel kunstmatige intelligentie, vorig jaar heeft genomen zijn extreem indrukwekkend. Neem bijvoorbeeld ChatGPT waarbij software op zeer ingewikkelde wijze artikelen kan schrijven of vragen beantwoorden. De voortgang van de technologie neemt bizar snel toe. Wordt 2023 hét jaar voor AI?

Mocht je onder een steen hebben geleefd de afgelopen maanden: ChatGPT is een ding. Het werd in de afgelopen maanden steeds populairder. Vooral bij schrijvers en studenten was het een belangrijke tool, want het neemt een hoop werk uit handen.

ChatGPT en software als DALL-E 2 is indrukwekkende AI

En van de redenen dat we mogen aannemen dat 2023 hét jaar voor AI gaat worden is vanwege het feit dat de technologie dankzij slimme algoritmes letterlijk per dag slimmer wordt. Dat betekent dus dat elke keer dat iemand ChatGPT gebruikt, de kunstmatige intelligentie leert van wat het gevraagd wordt. Daarnaast struint het ‘t internet af waardoor het al helemaal veel leert.

Daarnaast is een programma als ChatGPT makkelijk te gebruiken. Voorheen was er een flinke leercurve om zoiets onder de knie te krijgen. Nu is het slechts een kwestie van bijvoorbeeld een vraag te stellen, of een opdracht te geven zoals: “Schrijf een essay over Stephen King”, en het komt eruit rollen.

Hetzelfde geldt overigens ook voor een beeldprogramma als DALL 2 met AI. Hierbij kun je simpelweg een opdracht invoeren als “Maak een plaatje van Barack Obama op een paard met een saxofoon” en de software geeft je een aantal unieke creaties gebaseerd op de input.

Kunstmatige intelligentie staat nu helemaal ter discussie

Dit jaar gaat de discussie over bijvoorbeeld ChatGPT en DALL-E zeker nog meer oplaaien. Terecht wordt de vraag gesteld of dit soort kunstmatige intelligentie er voor gaat zorgen dat de creativiteit van de mens wordt overgenomen door computers. Zo is ook Google bezig met AI met de naam LamDA. Die technologie zou zo slim zijn dat een werknemer van het bedrijf stelde dat het bewustzijn heeft. Daarnaast is ook China flink aan de weg aan het timmeren.

Ondanks het feit dat het voorlopig niet zo’n enorme vaart zal lopen, gaat dit soort AI er zeker wel voor zorgen dat er dit jaar nog meer mensen vervangen gaan worden door hyperintelligentie bots.

Onderzoek voorspelt dat A.I. de komende tien jaar de banen van misschien wel een miljard mensen op het spel zet. Zo’n 375 miljoen banen zouden verder simpelweg komen te vervallen. En dat is best zorgelijk.

Gaat AI zoals ChatGPT en Dall-E dit jaar al een kopzorg worden? We houden het in ieder geval voor je in de gaten.

China gaat voor werelddominantie (en kunstmatige intelligentie helpt erbij)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen