China gaat voor werelddominantie (en kunstmatige intelligentie helpt erbij)

Apps Wesley Akkerman 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

China heeft al een flink aantal maanden last van de beperkingen die zijn opgelegd door de VS, maar het land blijft groeien en nieuwe doelen stellen. China wil juist nu laten zien hoe veerkrachtig het is. Daar is een plan voor opgesteld, dat voor de komende vijf jaar geldt, schrijft de Wall Street Journal.

De plannen zijn gedeeld tijdens een jaarlijkse bijeenkomst. Het is de bedoeling dat de groei van technologische ontwikkelingen de komende vijf jaren voldoende vlucht neemt in het kader van “nationale veiligheid en algemene ontwikkelingen”. Daar worden laboratoria, educatieve programma’s en onderzoeken voor opgezet. Zodoende hoopt de Chinese regering dat er een boost komt in onderzoek naar kunstmatige intelligentie, biotech, semiconductors en zelfs quantum computing.

China investeert flink

Daarnaast maakt de Chinese regering bekend dat de overheid meer gaat uitgeven aan basaal onderzoek. Dat gaat dan over onderzoeken die mogelijk een doorbraak kunnen betekenen op een bepaald vlak. De investeringen stijgen met 10,6 procent in 2021. Hiervoor verschijnt een ander tienjarenplan.

China Tianwen-1 Mars
China Tianwen-1 Mars (Afbeelding: EPA/STR CHINA OUT)

China heeft momenteel een aantal voordelen voor zichzelf opgebouwd. Zo is het land goed voorzien van 5G-netwerken en wordt er al ontzettend veel onderzoek gedaan naar alles met betrekking tot kunstmatige intelligentie (artifical intelligence, wat ook wel afgekort wordt tot A.I.).

Taxi’s zonder chauffeur

Deze ontwikkelingen zijn ook in de praktijk al zichtbaar. Zo is China één van de weinige landen waar daadwerkelijk taxi’s rondrijden zonder chauffeurs. Ze vervoeren mensen dus van punt a naar punt b, zonder dat daar dan iemand aan te pas komt. In het westen zijn regeringen en andere partijen daar vooralsnog een stuk voorzichtiger mee.

China stuurt eerste 6G-satelliet de ruimte in om te testen

Het lijkt er dus op dat China vol inzet op zijn sterke punten. Het kan echter ook een overlevingsstrategie zijn. Veel Chinese bedrijven mogen namelijk geen zaken doen met Amerikaanse partijen, waardoor ze geen toegang krijgen tot bepaalde onderdelen of technologieën. Ze worden daardoor gedwongen om deze zelf te ontwikkelen en maken.

Biden laat zich niet aftroeven

China moet overigens wel blijven investeren, want grote concurrent Amerika zit ook niet stil. Zo wil Biden meer gaan uitgeven aan onderzoek naar en de ontwikkeling van 5G, kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s. Hoe ervaren China ook is op deze gebieden, het land kan zomaar weer achter de feiten aanlopen wanneer er niet gehandeld of gereageerd wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wall Street Journal

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen