‘Racistische’ Speedy Gonzales is volgend slachtoffer van cancelcultuur

Films & Series Jeroen Kraak 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Space Jam moet binnenkort uitkomen. Toch is er nu al kritiek te horen. Speedy Gonzales en Pepe Le Pew zijn daarvan het grootste slachtoffer.

We herinneren ons allemaal de eerste Space Jam. In de film zagen we Michael Jordan basketballen met de verschillende Looney Tunes om daarmee boosaardige aliens te verslaan. Voor veel mensen is die film puur jeugdsentiment. Het doet dan ook deugd dat er na jaren een tweede deel van de titel uitkomt. Dit keer heeft LeBron James de hoofdrol.

Een racistische Speedy Gonzales

We moeten nog wel even wachten want de film staat gepland voor 14 juli. Hoewel het dus nog even duurt, is er nu al ophef over de film. Deze gaat over het karakter Speedy Gonzales, de snelle muis uit de Looney Tunes. In een column in The New York Times wordt hij ervan beschuldigd gebruik te maken van negatieve stereotypes van Mexicanen.

In de krant schreef columnist Charles M. Blow over zes publicaties van Dr. Seuss die werden stopgezet vanwege het promoten van racistische stereotypen. Later in die column schreef hij: “Enkele van de eerste tekenfilms die ik me kan herinneren zijn Pepe Le Pew die verkrachtingen normaliseerde en Speedy Gonzalez wiens vrienden helpen om het stereotype van dronken Mexicanen populair te maken.”

Kritiek op de cancelcultuur

Dat is tegen het zere been van komiek en acteur Gabriel Iglesias. Hij spreekt de stem in van Speedy Gonzales bij de nieuwe Space Jam-film. “Betekent dit dat ze nu ook proberen om mij te cancelen?” Hij gaat verder: “Je kunt me niet pakken cancelcultuur. Ik ben de snelste muis van heel Mexico.”

Ook James Gunn reageert op Twitter, de regisseur van Guardians of the Galaxy. “Ik denk dat er weinig mensen zijn die vonden dat Harvey Weinstein niet gecanceld moest worden voor wat hij deed. Echter dat zijn allemaal genuanceerde gesprekken. Ik denk dat Latijn-Amerikaanse mensen houden van Speedy Gonzalez. Dat alleen moet al voldoende zijn om hem niet te cancellen.”

Pepe Le Pew is inmiddels al gecanceld. Het karakter zou meedoen in de nieuwe Space Jam, maar die is er al uitgeknipt. Laten we hopen dat Speedy Gonzales niet het zelfde lot staat te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen