AirPods Max vs Sony WH-1000XM4: dit is de beste koptelefoon van de markt!

Gadgets Mark Hofman 8 mrt 2021
Leestijd: 8 minuten

Sony staat al jaren aan de top als het gaat om koptelefoons. De nieuwe Sony WH-1000XM4 is wat dat betreft een uitstekend voorbeeld van dat succes en is dan ook weer mateloos populair. Maar hoe houdt de koptelefoon zich staande tegenover de AirPods Max van Apple?

De afgelopen maanden heb ik beide koptelefoons uitvoerig gebruikt en probeer je in dit artikel, en de video die je hierboven kunt bekijken, te vertellen welke van de twee nu precies het beste is.

AirPods Max vs Sony WH-1000XM4

De AirPods Max en Sony WH-1000XM4 zijn twee uiterst interessante koptelefoons. De eerste vanwege zijn extreem hoge prijs en de tweede vanwege zijn populariteit. Maar welke van de twee maakt nu de meeste indruk op het moment dat je ze tegenover elkaar zet? Dat probeer ik te beoordelen door beide koptelefoons te vergelijken in vijf verschillende categorieën.

In iedere categorie valt er een punt te verdienen. De winnaar van die ronde krijgt dus een punt en aan het einde van dit artikel tellen we alle punten bij elkaar op. De koptelefoon met de meeste punten, die wint de strijd!

AirPods Max vs Sony-WH1000XM4
Sony versus Apple! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#1 AirPods Max vs Sony WH-1000XM4: de hardware

Hoe de headphones eruit zien is een kwestie van smaak, dus daar ga ik mijn vingers niet aan branden. Ik kijk daarom naar de bouwkwaliteit van de koptelefoons en de aansluitingen.

De AirPods Max is gemaakt van hoogstaande materialen. De oorschelpen zijn van aluminium, het frame van roestvrij staal en de oorkussen van het zogeheten akoestisch traagschuim. Dit zorgt er niet alleen voor dat deze altijd goed zitten, maar ook dat de boel voldoende ventileert. De zwevende hoofdband is gemaakt van gaas om het gewicht goed te verdelen en zorgt voor frisse lucht. Door deze materialen weegt de koptelefoon wel 384 gram en is hij dus vrij zwaar. Het verschil met een Sony WH-1000XM4 is wel echt goed te merken, al wil dit niet zeggen dat de koptelefoon niet lekker zit. Er zitten verder geen aansluitingen op de koptelefoon en Apple maakt gebruik van een Lightning-port.

Qua materialen is de Sony WH-1000XM4 een heel ander verhaal. De koptelefoon is volledig van plastic en is hierdoor dan ook veel gevoeliger voor schade. Iets dat de praktijk ons het afgelopen jaar ook geleerd heeft. Anderzijds zorgt dit er dan wel weer voor dat hij, met een gewicht van 255 gram, veel lichter is en dus beter op je hoofd zit. Dat is erg fijn, al zijn de oorkussens vrij klein en worden deze vrij snel erg warm. Wel beschikt de WH-1000XM4 over een 3.5mm headphone-jack en een USB-C aansluiting.

Door het gebruik van sterkere materialen is de AirPods Max misschien wel iets zwaarder, maar kan hij vele malen beter tegen een stootje. De koptelefoon zit hierdoor overigens wel iets minder lekker, maar het verschil is wat mij betreft vrij klein. Het ontbreken van een 3.5mm headphone-jack en het gebruik van de Lightning-port is zeker een issue, maar dat neemt niet weg dat het apparaat beter in elkaar zit.

Ronde 1 gaat naar Apple.

AirPods Max
De Max (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 De geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de AirPods Max is krankzinnig. Wanneer je de koptelefoon voor het eerst op je hoofd zet weet je simpelweg niet wat je hoort. Het geluid knalt als het ware naar binnen, is kraakhelder en heeft ongelofelijk veel diepte. De artiest staat, ongeacht het genre, voor je gevoel altijd recht voor je neus. Iets dat ook zeker te danken is aan de ijzersterke ruisonderdrukking.

Een ander belangrijk onderdeel is overigens de microfoon van de AirPods Max. Deze presteert dusdanig goed dat je, door een onderdrukking van achtergrondgeluiden, in bijna alle gevallen ontzettend goed te verstaan bent. Iets dat uitstekend aansluit bij de indrukwekkende Transparantie-modus, wat simpelweg de beste Ambient Sound van de markt biedt.

De Sony WH-1000XM4 staat niet bekend om de allerbeste geluidskwaliteit, maar heeft voor specifieke genres (zoals elektronische muziek) ontzettend veel te bieden. Het geluid is helder en vooral de bas is indrukwekkend. Toch staat deze koptelefoon bekend om zijn indrukwekkende Active Noise-Cancellation die ook bij dit nieuwe model weer indruk weet te maken.

Wat betreft de Ambient Sound valt er overigens nog wel stappen te maken. In deze modus wordt het geluid dusdanig hard gezet, dat alles om je heen best wel schel klinkt en te maken hebt met een constante ruis. Op het gebied van de microfoon valt er op dat gebied overigens ook nog wel wat te winnen. De WH-1000XM4 maakt indruk, maar je moet zeker niet de vaatwasser uitruimen terwijl je met je moeder belt.

De Sony WH-1000XM4 is op gebied van geluidkwaliteit echt een hele goede optie, maar valt in het niets bij de AirPods Max. Die koptelefoon is op dat gebied simpelweg van een heel ander kaliber.

#3 De beste batterij

De AirPods Max valt om veel zaken te prijzen, maar de batterij is daar zeker niet één van. De koptelefoon gaat, met een accuduur van twintig uur, bijvoorbeeld tien uur minder lang mee dan zijn concurrent. Daarbij helpen de rare beslissingen van Apple, zoals het weglaten van een uit- of aan knop, ook zeker niet. De koptelefoon loopt op tafel dus net zo hard leeg als wanneer je hem gebruikt.

Apple heeft daar overigens een oplossing voor gevonden: de Smart Case. Een oplossing waar het bedrijf overigens compleet de plank mee mis lijkt te slaan. Hij ziet er niet uit, beidt amper bescherming en laat het meest kwetsbare onderdeel van het apparaat bloot liggen. Daarbij is het hoesje niet goed uitgelijnd en werkt het zeker niet altijd naar behoren. Zo heb ik al een aantal keer meegemaakt dat mijn koptelefoon, ook in de Smart Case, gewoon in no-time leeg was. En met een laadsnelheid van 1,5 uur gebruik in 5 minuten laden helpt daar overigens ook niet.

De Sony WH-1000XM4 is voorzien van een uitknop en wint dus deze ronde…Ondanks het feit dat dit een valide punt zou zijn valt de koptelefoon op meer gebieden te prijzen. Denk bijvoorbeeld aan de accuduur van 30 uur (38 zonder ANC) en het feit dat de accu binnen 10 minuten genoeg lading heeft voor 5 uur gebruik. Een korte boost van 5 minuten zorgt er dus voor dat je 2,5 uur kunt luisteren.

Deze ronde gaat naar de Sony!

Sony WH-1000XM4
De nieuwe koptelefoon (Afbeelding: Sony)

#4 Functionaliteiten

De AirPods Max is niet alleen rijk bedeeld met betrekking tot de geluidskwaliteit, maar ook zeker met betrekking tot functionaliteiten. Naast de ruisonderdrukking en Transparantie Modus, beschik je bijvoorbeeld ook over Spatial Audio. Hierdoor is het mogelijk om content te bekijken met indrukwekkende surround sound. En beweeg jij je hoofd? Dan gaat het geluid lekker mee. Of wat dacht je van de Adaptive EQ feature dat ervoor zorgt dat de muziek altijd afgestemd is op de manier waarop je de koptelefoon draagt.

Verder is de AirPods Max voorzien van een Digital Crown, die we kennen van de Apple Watch. Hiermee regel je het volume en is het mogelijk om Siri te activeren. Daarnaast zit een knop die je koptelefoon tussen ruisonderdrukking en de transparantie-modus schakelt.

De Sony WH-1000XM4 is voorzien van een Speak to Chat functionaliteit, dat ervoor zorgt dat je de ruisonderdrukking automatisch omschakelt naar Ambient Sound op het moment dat je praat. Daarnaast wordt er ondersteuning geboden voor de Google Assistent en Amazon Alexa.

Het is mogelijk om de WH-1000XM4 te bedienen met fysieke knoppen, maar de rechterschelp beschikt over touch control. Het idee is erg goed en is sommige gevallen wel een uitkomst, al verloopt het bedienen van je muziek niet altijd even vlekkeloos. Gelukkig is het wel mogelijk om de Headphones Connect App op je smartphone te zetten, waarmee je de koptelefoon van top tot teen kunt aanpassen. Iets dat bij de AirPods Max wel echt ontbreekt.

Beide koptelefoons zijn op het gebied van functionaliteiten rijkelijk bedeeld. Ondanks het feit dat de AirPods Max indruk maakt, en de Digital Crown het beter doet dan de touch controls van Sony, wint de WH-1000XM4 toch deze ronde. De Headphone Connect App zorgt er nu eenmaal voor dat de koptelefoon voor iedere gebruiker exact het juiste biedt.

Ronde vier gaat naar Sony!

#5 Beste prijs

Over de verhouding tussen prijs en kwaliteit kunnen we erg kort zijn. De Sony WH-1000XM4 kost €350 en de AirPods Max kost €639. In een vergelijking als deze zou dat betekenen dat de Max bijna twee keer beter zo goed moet zijn als de WH-1000XM4. Iets dat zeker weten niet het geval is.

Deze ronde gaat naar de WH-1000XM4.

AirPods Max vs WH-1000XM4: de winnaar

De AirPods Max en de Sony WH-1000XM4 zijn twee uiterst indrukwekkende koptelefoons. Het zou dus zeker een interessante strijd worden op het moment dat de prijskaartjes dan ook dichter bij elkaar zouden liggen. Maar wetende dat je voor bijna de helft van de prijs de Sony WH-1000XM4 op de kop tikt kunnen we bijna niet anders dan concluderen dat dit dé koptelefoon is voor de gemiddelde consument.

De test van vandaag wijst uit dat de geluidskwaliteit van de Max te hoog gegrepen is voor Sony en dat ook de bouwkwaliteit nog ruimte voor verbetering biedt. Maar kijken we naar de batterij, de functionaliteiten en naar de prijs, dan is Sony de absolute winnaar van de test.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen