Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 8 mrt 2021

Dit is de dunste, lichtste en sterkste smartphone van de hele markt!

Smartphones worden steeds dikker, groter en zwaarder. Daarbij kiezen bedrijven ervoor om ze ook steeds vaker van glas te maken, waardoor ze een heel stuk kwetsbaarder zijn. Maar de Carbon 1 MK II lijkt hier een einde aan te maken.

De smartphone van Carbon Mobile is namelijk voorzien van Carbon Fiber en dat neemt een hele hoop voordelen met zich mee. Maar wegen die wel zwaar genoeg op tegen de nadelen? Ik zocht het voor je uit en vertel het je in bovenstaande video en in dit artikel!

De Carbon 1 MK II

De Carbon 1 MK II is afkomstig van een Duits bedrijf genaamd Carbon Mobile, dat zich richt op het innoveren van consumenten elektronica. Dat is zeker niet nieuw, al pakt dit bedrijf het heel anders aan. Het maakt namelijk gebruik van duurzaam materiaal om ervoor te zorgen dat smartphones op meerdere fronten verbeterd worden. En dat materiaal is Carbon Fiber. Carbon Fiber is een zeer lichte en sterke koolstofvezel die wordt toegepast op bijvoorbeeld Formula 1 auto’s. Het materiaal zit in de remschijven, uitlaatdempers en schetsplaten. Carbon Fiber is kwalitatief gezien hoogstaand materiaal en dat zie je ook terug in de prijs. Ter vergelijking:

  • Carbon Fiber kost ongeveer €50 per kilogram.
  • Aluminium ongeveer €3,10 per kilogram
  • Staal kost bijvoorbeeld €0,60 per kilogram

Dus als je een smartphone hebt dat volledig van dat materiaal gemaakt is, dan moet het wel een heel duur of een heel beperkt apparaat zijn. Toch? Niets lijkt minder waar te zijn.

Carbon 1 MK II
De smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een indrukwekkend ontwerp

De Carbon 1 MK II is volledig gemaakt van Carbon Fiber. Althans, de behuizing dan. Het zit verwerkt in de achterkant en de zijkanten van de smartphone. Dat zorgt er dus niet alleen voor dat het toestel er ontzettend tof uitziet, maar ook nog eens dat het geen zak weegt. De Carbon 1 MK II heeft een gewicht van 125 gram. Ter vergelijking:

  • De OnePlus Nord weegt: 184 gram
  • De iPhone 12 Pro weegt: 189 gram
  • De Galaxy S21 Ultra weegt: 227 gram

Daarbij is de smartphone ongelofelijk dun. De Carbon 1 MK II is namelijk 6.3mm dik.

  • De iPhone 12 Pro is 7.4mm dik
  • De OnePlus Nord is 8.2mm dik
  • De Galaxy S21 Ultra is 8.9mm dik

Ik hoef je dus niet te vertellen dat de smartphone dus uitstekend in de hand ligt. Verder zitten er drie verschillende knoppen aan de zijkant van het toestel en een vingerafdrukscanner. Er zit verder een USB-C aansluiting, Sim-kaart ingang en een mono-speaker op het toestel

Op de achterkant van de smartphone is het logo van Carbon Mobile te vinden. Deze geeft licht zodra je het toestel aanzet. Leg je hem aan de lader wordt het logo rood wanneer hij nog niet vol is en groen wanneer dat wel het geval is. Een toevoeging die niet veel zolen aan de dijk zet, maar wel ontzettend tof is om te zien.

Carbon 1 MK II: een opvallend camerasysteem

Op de achterkant treffen we iets aan dat we al lang niet meer gezien hebben: een dual-camerasysteem. Deze is horizontaal geplaatst en bestaat uit twee 20 megapixel groothoeklenzen. Dat camerasysteem zorgt ervoor dat je best wel goede foto’s schiet. Ze vallen misschien wat donker uit, maar over het algemeen zit het best wel goed met de kleuren en de details in de foto’s. Het camerasysteem is vooral indrukwekkend wanneer je foto’s van dichtbij maakt. De diepte in de foto’s komt goed uit de verf en de objecten in de voorgrond zijn haarscherp.

Carbon 1 MK II foto
Schelp (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De selfiecamera maakt geen hele indrukwekkende foto’s, maar de kwaliteit voldoet simpelweg.

Carbon 1 MK II foto
Ongemakkelijke foto van de auteur (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er zijn overigens wel wat problemen met het camerasysteem. Zo zie je bijvoorbeeld in deze foto iets wat je regelmatig tegen zult komen. Bij het scherpstellen van een object doet het scherm iets heel erg raars. Het trekt het beeld volledig uit zijn verband. Iets dat vaak bovenin en onderin het scherm gebeurt.

Carbon 1 MK II foto
Hoge bomen vangen veel wind (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Verder zou ik het toestel ook zeker niet gebruiken als videocamera, omdat deze beelden weinig indruk maken.

Carbon 1 MK II foto
Karin Bloemen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Maar over het algemeen weet de Carbon 1 MK II zich uitstekend te redden met het dual-camerasysteem.

Carbon 1 MK II foto
De benen nemen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Beeldscherm

Aan de voorkant van de smartphone zit een 6-inch AMOLED-beeldscherm dat omringt wordt door flink wat schermranden. De screen-to-body ratio is dan ook 82,1% wat anno 2021 wel echt heel laag is. Maar de beeldkwaliteit van de Carbon 1 MK II maakt wel degelijk indruk. Het AMOLED-scherm is voorzien van een 1080 x 2160 resolutie en kent een pixeldichtheid van 406ppi. Voldoende dus om 4K-content in volle glorie te bekijken.

En zo zijn er meer zaken die indruk weten te maken.

De indrukwekkende specs van de Carbon 1 MK II

De smartphone is bijvoorbeeld ontzettend dun en licht, maar dat wil niet zeggen dat Carbon Mobile zich heeft ingehouden op het gebied van specificaties. De Carbon 1 MK II is voorzien van een Mediatek Helio P95 processor met 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit. Die opslag is niet uit te breiden met een SD-kaartje, maar dat hoeft ook eigenlijk niet. Verder zou je verwachten dat er weinig ruimte overblijft voor een indrukwekkende batterij. Als je de Carbon 1 MK II vergelijkt met andere Android-smartphones valt de capaciteit zeker wat tegen, maar de 3000mAh batterij valt me echt nog alles mee.

Hoelang je daar exact mee doet, daar kan ik niet heel veel zinnigs over zeggen gezien ik het toestel nog niet volledig getest heb. Maar opladen aan het einde van de dag zal meer regel zijn dan uitzondering. Wel is het mogelijk om de telefoon snel te laden, zodat je binnen 30 minuten weer 50% accu hebt.

Tegenvallende zaken

Helaas zijn er ook een aantal dingen die tegenvallen. Een goed voorbeeld daarvan is de software. De Carbon 1 MK II draait op dit moment nog op Android 10, maar wordt later dit jaar voorzien van Android 11. Alleen het voorgaande besturingssysteem in combinatie met Quickstep als launcher is niet heel erg lekker. Er zitten nog redelijk wat schoonheidsfoutjes in. Het besturingssysteem leidt zijn eigen leven. Iets dat best irritant is wanneer je het thuisscherm net opnieuw hebt ingedeeld. Wanneer de telefoon opnieuw opstart, of de launcher opeens herstart (wat best nog wel eens gebeurt), staan alle standaard apps gewoon weer in het scherm. Het is dus aan te raden om, net als ik, een andere launcher te gebruiken. De NOVA-launcher is wat dat betreft een uitkomst.

Daarbij is het mogelijk om de smartphone naar eigen wens in te stellen, maar ogen de instellingen nog vrij beperkt. De vingerafdrukscanner is overigens ook vrij beperkt. Doordat deze vrij diep ligt heeft hij heel veel moeite met het pakken van je vinger. Bij de één zal het makkelijker gaan dan bij de ander, maar het zorgt er bij mij in ieder geval voor dat ik vaker de toegangscode intik dan dat ik mijn vingerafdruk scan.

Carbon 1 MK II: prijs en beschikbaarheid

De Carbon 1 MK II die ik in handen heb is een Founder Edition. De massaproductie is nog niet begonnen, wat betekend dat dit model uit de productie-run voor de early backers komt. De komende maanden worden er nog softwareupdates uitgebracht en verandert er nog iets aan de buitenste laklaag. Het toestel is vanaf 12 maart te koop in Nederland, maar is nu al te pre-orderen. De vraag die jij je misschien stelt is: moet ik dat doen?

Hoe je het ook went of keert: dit is een bijzondere smartphone. Hij ligt beter in de hand dan welk toestel dan ook en ziet er ongelofelijk strak uit. Aan het begin van de video zei ik dat het toestel niet tegenvalt en dat hij ook zeker niet te duur is. Iets dat ook zeker het geval is. Voor €799 haal je de Carbon 1 MK II in huis. Is dit de beste smartphone in die prijsklasse? Zeker weten niet. Maar het is naar mijn idee wel een van de meest innovatieve en opvallende toestellen. Of jij daar het geld voor over hebt is aan jou, maar ik vind dit oprecht één van de tofste smartphones die ik in tijden in handen heb gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de dunste, lichtste en sterkste smartphone van de hele markt!
Sluiten