Oppo is de absolute nummer 1 en laat Apple, Xiaomi en Huawei achter zich

Smartphones Mark Hofman 8 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is in januari 2021 iets heel bijzonders gebeurd in de smartphonemarkt, zo wordt duidelijk dankzij de cijfers van Counterpoint Research. Voor het eerst in de geschiedenis wist Oppo meer smartphones te verkopen in China, de grootste smartphonemarkt ter wereld, dan concurrent Huawei. En daar blijft het niet bij.

Naast het feit dat Oppo koning Huawei van de troon heeft gestoten, heeft het bedrijf dus ook andere concurrenten gepasseerd. Merken als Vivo, Xiaomi en Apple kwamen niet in de buurt van de smartphonemaker.

Oppo is de absolute nummer 1

Cointerpoint Research laat weten dat Oppo in januari 2021 maar liefst 21% van het marktaandeel wist te bezitten. Een percentage dat gelijk staat aan een gigantisch aantal consumenten, gezien China met gemakt de grootste smartphonemarkt ter wereld is. Huawei heeft al jaren de koppositie te pakken in de het land, maar kwam met een aandeel van 20% dit keer één procent te kort. Datzelfde geldt overigens ook voor het merk Vivo dat ook een marktaandeel van 20% haalde. Naast die twee bedrijven laat Oppo ook concurrenten Apple (16% aandeel) en Xiaomi (16% aandeel) links liggen.

Huawei heeft dé oplossing voor zijn problemen: een boerderij vol varkens!

In vergelijking met vorig jaar heeft Oppo dus veel betere zaken weten te doen. Volgens Counterpoint heeft dat onder andere te maken met de succesvolle lancering van de nieuwe Reno 5 serie. Het zorgt er in ieder geval voor dat het bedrijf 26% meer smartphones heeft verkocht in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Daarbij wist Oppo in januari zo’n 33% meer smartphones te verkopen dan in december, wat ook een aanzienlijke stijging is.

Nog een klap voor Huawei

Waar de één een groter marktaandeel bezit, zal de ander een marktaandeel verliezen. Zo werkt het nu eenmaal en dit keer is het Huawei die het slachtoffer is. Het gaat uiteindelijk om slechts één procent verschil met de nummer één, maar het kan wel degelijk hard aankomen bij het bedrijf. Na alle problemen die de sancties van de Verenigde Staten hebben veroorzaakt zit het bedrijf zeker niet te wachten op problemen in zijn thuisland. Toch zijn die, door de problemen met de componenten, helaas niet te voorkomen en is ook het verlies van dochterbedrijf Honor alles behalve een prettige toevoeging.

De cijfers van Cointerpoint zijn afkomstig van één maand, maar het bedrijf heeft wel degelijk zorgen over Huawei. Zo is de verwachting dat de daling van Huawei de rest van 2021 door zal blijven gaan, waardoor Oppo mogelijk nog meer vrij spel krijgt. Zeker nu de nieuwe Find X3 Pro op de planning staat en deze week verschijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Counterpoint Research

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen