Nieuwe iOS-app bespioneert WhatsApp-contacten

Apple rmens 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat Facebook heel veel van zijn gebruikers weet. Ook jouw privacy is allesbehalve gewaarborgd en de nieuwe iOS-app Chatwatch maakt het nog een beetje erger. Je kunt er namelijk WhatsApp-contacten mee bespioneren.

De app houdt precies bij wanneer je vrienden online waren op WhatsApp. Waren vriend X en vriend Y allebei drie keer achter elkaar op exact hetzelfde moment online? Dan is de kans groot dat ze een gesprek hadden. De app houdt dit en nog veel meer bij.

Chatwatch gebruikt bestaande WhatsApp data

Gebruikt Chatwatch net als Cambridge Analytica een obscure API? Nee. Iedereen kan van iedere WhatsApp-gebruiker zien wanneer deze online is. Zelfs als je ‘laatst gezien’ uitgeschakeld hebt, komt er altijd online bij je status te staan als je met een contact op WhatsApp aan het praten bent.

Chatwatch toont niet alleen hoe waarschijnlijk het is dat twee contacten met elkaar aan het chatten zijn, de app toont ook precies wanneer een contact online was. Daarnaast worden insights gegeven over het aantal keer dat iemand online was, hoe lang dit duurde en wat zijn meest waarschijnlijke bedtijd is. Best creepy.

Gemaakt als protest

De ontwikkelaars hebben de app met een goede reden gebouwd. Ze namelijk de aandacht vestigen op hoe WhatsApp-eigenaar Facebook met onze data omgaat. Een ludieke actie, die licht schijnt op een pijnlijke situatie.

Om te voorkomen dat iedereen zijn vrienden massaal gaat bespioneren, wordt een bijdrage gevraagd. Je kunt voor € 1,99 een week lang twee telefoonnummer monitoren. Voor vijf nummers betaal je € 3,99 en voor tien nummers € 6,99 per week. Het geld gaat naar een non-profit die tegen Donald Trump demonstreert.

Wij hebben Chatwatch getest, en het werkt! – Klik/tap voor groter.

Op het gebied van privacy zit de app goed in elkaar. Er word geen toegang tot je contacten gevraagd, je kunt zelf een naam en nummer invoeren. Toch is het waarschijnlijk dat WhatsApp of Apple binnenkort ingrijpt en de app stopt met werken.

Update: De app is zoals verwacht uit de App Store gehaald. Hij blijft werken bij iedereen die ‘m geïnstalleerd heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen