Conservatieve Amish gek op hun elektrische fiets (en dit is waarom)

Elektrische fietsen Sam Dille 23 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets heeft zijn weg gevonden naar steeds meer gemeenschappen over de hele wereld. Van jagers tot surfers en zelfs soldaten: e-bikes zijn populairder dan ooit. De nieuwste gemeenschap die massaal gebruik maakt van een elektrische fiets, is een heel opvallende: de Amish.

Misschien doet die term je niet meteen een belletje rinkelen, en dat is echt niet gek. De Amish is een streng gelovige gemeenschap, die zich voor het grootste deel bevindt in Noord-Amerika. Ze hechten veel waarde aan hun geloof en leven een eenvoudig leven, vaak afgezonderd van de moderne wereld.

Waarom de Amish-gemeenschap dol is op de elektrische fiets

De community leeft veel op het platteland en daar zijn ze volledig zelfvoorzienend. Als je dit hoort zou je denken dat ze nog op paard en wagen rijden (wat ze daadwerkelijk soms doen), maar ook zij hebben elektrische fietsen.

De traditionele gemeenschap woont dus meestal buiten grote en moderne steden, maar dit betekent niet dat ze technologie volledig vermijden. Integendeel zelfs. Bijna elke Amish-kerk heeft strikte regels over het gebruik van technologie in het dagelijks leven.

In de Amish-cultuur zijn hier geen strenge regels over gemaakt, dus elke kerk heeft hier andere regels voor. Dat betekent dat er een aantal groepen binnen deze gemeenschap op een elektrische fiets mogen rijden. Sterker nog: de elektrische fiets heeft meer impact binnen gemeenschap dan de auto ooit heeft gehad.

David Mullet, een lid van de Old Order Amish Church en eigenaar van E-bikes van Holmes County, een populaire fietsenwinkel in een dichtbevolkt Amish-gebied in Ohio, legt in een interview uit dat e-bikes een stuk sneller en gemakkelijker zijn dan paarden. “Het is veel sneller om op je fiets te springen en de stad in te gaan dan om je paard van schuur te halen en op te zadelen.”

Amish op elektrische fiets
Lekker onderweg. (Afbeelding: Don Sniegowski/FLickr CC))

Nooit meer een Uber bestellen

Amish-aanhangers mogen in veel gevallen geen eigen auto hebben en besturen. Daarom moeten ze vaak gebruik maken van taxi’s of Ubers. En daar zit natuurlijk een flink prijskaartje aan. Mullet legt uit: “Woon-werkverkeer is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom elektrische fietsen zo populair zijn. Sommige mensen binnen onze gemeenschap werken wel twintig kilometer verderop. Met een traditionele fiets zou je die afstand nooit binnen een korte tijd kunnen afleggen. Daarom moesten Amish vaak een chauffeur inhuren.”

Er is nog een voordeel. Omdat Amish-gemeenschappen weinig contact hebben met de moderne wereld, zijn ze vaak afhankelijk van zonnepanelen en moeten ze hun eigen energie opwekken. Dit sluit goed aan bij de elektrische fiets, want die heeft een relatief kleine accu die makkelijk kan worden opgeladen door kleine zonnepanelen.

Openbare laadstations voor e-bikes worden ook steeds populairder in de Amish-gemeenschap. Een Amish laadstation, dat recent op Reddit werd gedeeld, is al aardig druk.

De elektrische fiets maakt verschil

De hype rondom de elektrische fiets in de Amish-wereld is maar weer eens het bewijs dat de e-bike een geweldige uitkomst is voor iedereen. De krachtige en compacte features kunnen het verschil maken in delen van de wereld die geen betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen hebben. Bijvoorbeeld in kleine gemeenschappen of ontwikkelingslanden.

Amish laadstation Reddit
Opladen maar (Afbeelding: Reddit/u/dano272)

Ben jij ook fan van de elektrische fiets? Wacht dan nog even voordat je er eentje aanschaft. Er zijn namelijk een aantal dingen die je voor de aankoop moet weten. Benieuwd welke dat zijn? Check dan even dit artikel!

Elektrische fiets kopen? Dit moet je weten voor je er aan begint!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen