5 dagelijkse bezigheden die stiekem al meetellen voor je workout

Wetenschap Sam Dille 1 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Voor een intensieve workout kun je beter niet naar de sportschool gaan, maar thuisblijven. Er zijn genoeg dagelijkse activiteiten die meer dan genoeg lichaamsbeweging vereisen.

Veel mensen zien de lichaamsbeweging tijdens dagelijkse handelingen over het hoofd. Volgens Mike Murphy, eigenaar en fysiotherapeut van de RAPID-kliniek in Ierland, zien de meeste mensen deze ‘informele lichaamsbeweging’ niet als een workout. Dat is heel zonde, want sommige activiteiten kunnen je daadwerkelijk een stuk fitter maken.

De sportschool is niet meer nodig dankzij de vijf workout-tips

Daarom wordt het hoog tijd dat je meer gaat bewegen in huis. Wij geven je vijf dagelijkse activiteiten die zorgen voor een goede workout. En het beste is: waarschijnlijk doe je deze vijf allemaal al.

1. Tuinieren

Iedereen die ooit het gras heeft gemaaid middenin de zomer, weet dat het een echte workout is. Maar er zijn ook heel veel andere klusjes in de tuin die zorgen voor extra verbranding, bijvoorbeeld: onkruid wieden, sneeuw of bladeren schuiven en snoeien. Bij het tuinieren gebruik je alle spieren, waardoor je hele lichaam tegelijk wordt getraind. Doordat je veel verschillende bewegingen maakt, worden je spieren uitgedaagd. Sta je dus regelmatig in de tuin, dan kun je er ook echt sterker en fitter van worden.

Tuinieren
Tuinieren (Afbeelding: Pexels/Lisa Fotios)

2. Boodschappen doen

Je doet vast elke dag boodschappen en dat betekent ook elke dag een workout. We hebben het natuurlijk wel over fysiek boodschappen doen en niet met hulp van een flitsbezorger. Tijdens het boodschappen doen, maak je veel verschillende bewegingen zoals: lopen, dragen en tillen. Daarmee kun je in een relatief korte tijd, toch flink wat calorieën verbranden. En vergeet niet: hoe meer boodschappen je doet, hoe meer beweging!

Boodschappen doen
Boodschappen doen (Afbeelding: Pexels/ Jack Sparrow)

3. Lachen als workout

Als je vaak genoeg lacht dan heb je helemaal geen workout nodig. Heb je ooit gehoord van ‘lachyoga’? Dat is een combinatie van ademhalingsoefeningen met lachen. Een studie uit 2014 bewees dat lachyoga een betere buiktraining is dan crunches of sit-ups. Dus hoe meer humor je in je dag vindt, hoe beter.

4. De hond uitlaten

Je hebt vast al weleens gehoord dat langdurig zitten heel ongezond is. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de benen strekt. Als je een hond hebt, dan gaat dit een stuk makkelijker. Die moet toch elke dag naar buiten om zijn behoefte te doen. Zo pak je meteen ook zelf een kleine workout mee.

Nieuwe gewoonte hond uitlaten
Nieuwe gewoonte? (Afbeelding: Unsplash)

5. Het huis schoonmaken

Ook bij het schoonmaken van een huis verricht je veel verschillende handelingen. Denk bijvoorbeeld aan de trap op en af gaan, dingen van kamer naar kamer dragen of duwen en trekken aan de dweil of bezem. Al die activiteiten zorgen voor net een beetje extra lichaamsbeweging. En als je het hele huis afgaat, zou het zomaar genoeg kunnen zijn voor een complete workout.

5 broodnuchtere wetenschappelijke tips om te stoppen met drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen