Alleen sporten in het weekend heeft positieve invloed op je gezondheid

Wetenschap Sam Dille 4 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De WHO raadt aan om 5 tot 8 uur per week aan te sporten. Hoe je die tijd verdeelt, is aan jou. Maar is er ook een ideaal sportschema? Een vraag waar menig wetenschapper mee speelt. Want kun je nu beter één of twee sessies in het weekend doen, of alles verspreiden over de hele week?

Een studie die deze maand in het tijdschrift JAMA Internal Medicine werd gepubliceerd, ontdekte dat mensen die alleen op zaterdag en zondag trainen een hoop gezondheidsvoordelen hebben. Sporten in het weekend is dus ook heel gezond.

Alleen bewegen in het weekend is heel gezond

Onderzoekers uit acht verschillende landen analyseerden bestaande gegevens uit Amerikaanse onderzoeken tussen 1997 en 2013. Ze bekeken de trainingsgewoonten van 350.978 gezonde Amerikanen tussen 18 de 84 jaar. De onderzoekers koppelden die gegevens aan de National Death Index. Toen ze de data van weekendsporters vergeleken met die van reguliere sporters waren ze erg verrast. Mensen die alleen in het weekend sporten hadden namelijk ongeveer hetzelfde risico op ziektes en aandoeningen als reguliere sporters.

Hardlopen
Hardlopen. (Afbeelding: Unsplash)

Als je niet elke ochtend voor het werk naar de sportschool gaat, kun je dus nog steeds de vruchten plukken van lichaamsbeweging. Een of twee pilates-lessen in het weekend en lange fietstochten dragen absoluut bij aan je gezondheid. De wetenschappers hebben wel een kleine kanttekening: hoe meer je beweegt, hoe gezonder. Dus heb je tijd om ook buiten het weekend te sporten, dan moet je dat vooral doen!

Sporten maar!

Regelmatig sporten brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. En je hoeft zeker niet met de zwaarste gewichten te trainen. Een simpele wandeling is vaak al genoeg en een ideale activiteit om tijdens het dagelijks leven in je routine te verwerken. Weet je niet helemaal welke workout het best bij je past, dan kunnen wij je helpen. Deze oefening is namelijk cruciaal voor een lang en gezond leven.

Rusten tussen de schimmels: toekomstige doodskist gemaakt van paddestoelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen