Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 11 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom wetenschappers zweren bij micro workouts en wat de voordelen zijn

Meestal zijn trainingen lang en vergen veel inspanning. Hoewel dit goed is voor de spieren, is een andere manier van trainen effectiever voor de hersenen. Volgens de wetenschap is een micro workout onmisbaar voor een stabiele mentale gezondheid.

Mensen die kort intens hardlopen of liften zeggen vaak dat ze zich beter voelen na een workout. Dit blijkt ook wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging kan leiden tot betere prestaties. Het kan je zelfs helpen om tekenen van veroudering en geheugenverlies op lange termijn tegen te gaan.

De wetenschap achter micro workouts

Justin Rhodes, een psycholoog aan de Universiteit van Illinois, maakt onderscheid tussen de voordelen van lichaamsbeweging op lange en korte termijn. Volgens de psycholoog zorgt een korte workout ervoor dat het lichaam in overdrive komt. In deze korte periode van stress worden meer neuronen afgevuurd dan normaal. Bovendien belandt er extra adrenaline in de bloedbaan. Van adrenaline is aangetoond dat het de cognitieve functies en het geheugen helpt. Daarom voel je jezelf meer gefocust na een korte sprint.

Hardlopen
Hardlopen. (Afbeelding: Unsplash)

De langetermijneffecten zijn echter nog indrukwekkender beschrijft Rhodes. Een regelmatige micro-workout geeft een flinke verbetering in de cognitieve prestaties. Dit is te danken aan de dubbele dosis neutronen die vrijkomen tijdens het sporten. Die vormen op hun beurt neurale cellen en voegen deze toe aan de hippocampus in onze hersenen. Laat dat nou precies het gebied van de hersenen zijn dat cruciaal is voor het verwerken van informatie en herinneringen. Dankzij snelle workouts verbetert het vermogen om informatie te behouden en onze emoties te reguleren.

Hoe een korte inspanning de hersenen beïnvloedt

Wanneer de hersenen worden belast met inspannende oefeningen stuurt de motorische cortex signalen naar de spieren om ze te laten samentrekken. Tegelijkertijd coördineert het cerebellum de bewegingen, zodat we zelfs de meest complexe activiteiten kunnen uitvoeren. Dit deel van de hersenen zit aan de achterkant van het hoofd en bergt de helft van alle neuronen in de hersenen op. Maar hoeveel inspanning een workout nodig heeft, wordt ergens anders gecontroleerd. Hoewel de wetenschap hier nog niet helemaal uit is, denkt Rhodes dat dit de taak is van het limbische systeem van de hersenen waaronder de hippocampus.

Hersenen/brein
De hippocampus bevindt zich aan de achterzijde van de hersenen. (Afbeelding: Unsplash)

Zoals alles in ons lichaam, veroudert ook de hippocampus. Depressie, angst, PTSS en epilepsie zijn allemaal mogelijke gevolgen van een oude hippocampus. Een regelmatige workout versterkt en breidt de hippocampus uit, waardoor sommige van deze symptomen worden verlicht. Bovendien zorgt het verhogen van de intensiteit van een workout voor meer activiteit. Met andere woorden: heel hard rennen, of zwaar tillen, maakt ons wat minder lui. Als je een grote hippocampus hebt, heb je volgens Rhodes ‘een groter speelveld’. Het brein is dan sneller geneigd om zich te concentreren of dingen te onthouden. De kortetermijneffecten van lichaamsbeweging zijn ook gemeten. Als je bijvoorbeeld kort hardloopt voor een toets of sollicitatiegesprek zul je beter presteren. Vanwege adrenaline in de bloedbaan heb je meer energie beschikbaar, waardoor je meer aandacht hebt voor een belangrijke taak.

Micro workouts verwerken in het dagelijks leven

Korte workouts vergen oefening. Ze zijn namelijk niet heel makkelijk. Zo hebben sterke lichamen een grotere stimulans nodig om de hippocampus voldoende aan te spreken. Vijf chin-ups zijn dan zeker niet genoeg. Probeer daarom te werken met een verzwaard vest of een kettlebell voor extra gewicht. Mensen met een gemiddelde of slanke lichaamsbouw hebben juist aan minder inspanning genoeg.

Chin-up workout
Doe heel de dag door een aantal chin-ups. (Afbeelding: Unsplash)

Wat voor workout je doet maakt eigenlijk niet uit. Als je traint met als doel om af te vallen of gespierder te worden, is de beweging die je maakt veel belangrijker dan bij sporten voor een betere mentale gezondheid. Het gaat meer om het feit dat je lichaam zich inspant. Een routine van 20 chin-ups is een goede optie. Doe dit elke keer als je van kamer wisselt. Natuurlijk is dit niet handig tijdens werk of op school, maar met een beetje oefening vind je er een eigen routine in. Het versterkt meer dan alleen onze spieren en geeft je tal van voordelen waar je de hele dag door iets aan hebt.

Pijn in je onderrug? Dit is volgens wetenschappers de beste remedie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!