Water drinken met hitte: hoeveel je volgens wetenschappers nodig hebt

Wetenschap Sam Dille 12 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Nu de temperatuur stijgt, breng je vast meer tijd door in de zon. Het opnemen van zonnestralen, betekent echter ook dat je sneller kan uitdrogen. Genoeg water drinken is daarom cruciaal, maar hoeveel glazen heb je eigenlijk nodig?

“Hydratatie is de belangrijkste bouwsteen om leven in stand te houden”, vertelt William Adams, assistent-professor aan de afdeling Kinesiologie aan de Universiteit van North Carolina, aan Inverse. Tussen de 50 en 70 procent van ons lichaam bestaat uit water. De vloeistof is essentieel voor veel cellulaire, metabole en temperatuur regulerende functies in ons lichaam. Water helpt bijvoorbeeld met het leveren van voedingsstoffen aan cellen, voorkomen van infecties en gezond houden van de gewrichten en zenuwen. Zelfs ons gedrag en onze rijvaardigheid kunnen worden beïnvloed door een gebrek aan water.

Hoeveel glazen moet je nou echt drinken?

Het gezondheidsadvies is meestal acht glazen water per dag, maar in de praktijk is dit iets ingewikkelder. De Amerikaanse National Academies of Science, Engineering and Medicine raadt vrouwen aan om tussen de 2 en 2,7 liter water per dag te consumeren en mannen om dagelijks tussen de 2,5 en 3,7 liter te drinken, zegt Adams. Voor de rekenwonders onder ons: vrouwen moeten 9 tot 12 glazen drinken en mannen 11 tot 16. Dit advies verandert natuurlijk als het warmer wordt. “Als iemand de hele dag buiten werkt of aan het sporten is kan de totale waterbehoefte veel groter zijn,” zegt Adams. Bij hogere temperaturen verliezen we namelijk meer vocht door te zweten. Extra drinken is daarom onmisbaar tegen uitdroging.

Twee glazen
Gezond bezig! (Afbeelding: Jana Sabeth/Unsplash)

En wat nou als je water niet lekker vindt?

Laten we eerlijk zijn: water is bij lange na niet het lekkerste drankje op de wereld. Het smaakt immers nergens naar, omdat er geen smaakstoffen in zitten. Gelukkig kun je water eenvoudig een smaakje geven zonder te veel calorieën toe te voegen. Probeer bijvoorbeeld om citroen- of limoensap bij te schenken. Daarnaast kun je proberen om water met koolzuur te drinken. Onthoud ook dat water drinken iets is waar je smaakpapillen even aan moeten wennen, dus op den duur zal het steeds minder ‘vies’ smaken.

Nu je beschermd bent tegen uitdroging, is het misschien ook handig om te weten hoe je zonnebrand gebruikt. In onderstaand artikel geven we je de beste tips & tricks

Zonnebrand in de zomer: je doet het waarschijnijk al je hele leven verkeerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen