Zonnebrand in de zomer: je doet het waarschijnijk al je hele leven verkeerd

Wetenschap Sam Dille 2 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

De zomer staat voor de deur. Grote kans dus dat je weer gebruik gaat maken van zonnebrand. Hoe je zonnebrandcrème op de juiste manier draagt, is alleen een stuk ingewikkelder dan je denkt.

Over zonnebrand wordt al een tijdje geroepen dat het giftig is. Daarom heeft The Food and Drug Administration eens goed gekeken naar verschillende middelen. En wat blijkt? Zonnebrand is niet schadelijk voor de gezondheid, maar wordt vaak niet op de goede manier gebruikt. Geen paniek, WANT vertelt je hoe het wel en vooral niet moet.

Hoe gebruik je zonnebrand?

Volgens zonnebrandexpert George Zaidan, biedt zonnebrand alleen niet genoeg bescherming. Hij vertelde aan Inverse: “Je moet zonnebrandcrème zien als een extra laag. De andere lagen zijn kleding, hoeden, zonnebrillen en je eigen gedrag.” Met je eigen gedrag bedoelt hij hoe je op een zonnige dag met de zon omgaat. Ga bijvoorbeeld niet opzettelijk de hele middag liggen zonnen. Zeker niet op het midden van de dag, wanneer de zon het sterkst schijnt.

Zonnen in de middag
Niet meer doen! (Afbeelding: Pexels/Andrea Piacquadio)

Melanie Palm, een dermatoloog uit Californië, is het daarmee eens. Zonnebrandcrème is onmisbaar, vertelt ze aan Inverse. Palm raadt zelfs een factor aan van 30 of hoger. Deze breng je minstens 15 minuten voordat je naar buiten gaat aan. Net zoals bij zonnebrand, heeft sommige kleding ook een bepaalde factor, genaamd UPF. Die vertelt je welk deel van de UV-stralen door de kleding wordt geblokkeerd. Zo blokkeert UPF 50 kleding bijna alle uv-stralen. Het dragen van zonnebrandcrème, UPF-kleding en uit direct zonlicht blijven, is volgens Palm de manier om je optimaal te beschermen tegen de zon.

Wanneer gebruik je zonnebrand?

The American Academy of Dermatology raadt aan om altijd zonnebrand te dragen als je naar buiten gaat, ongeacht hoe zonnig of bewolkt het is. Zelfs op bewolkte dagen kan tot 80 procent van de schadelijke UV-stralen van de zon door de wolken dringen. Wees er ook bewust van dat het extra belangrijk is om zonnebrand te smeren rond sneeuw, zand en water. Deze oppervlakken reflecteren namelijk zonnestralen, waardoor de kans op verbranding toeneemt.

Zonnebrand gebruiken
Licht uitsmeren en laten intrekken. (Afbeelding: Pexels/Armin Rimoldi)

Hoe breng je crèmes het beste aan?

De meeste mensen wrijven zonnebrand, totdat de crème niet meer zichtbaar is. Hoewel het lijkt alsof dit de goede manier is, is het volgens George Zaidan niet hiervoor ontworpen. Wat je in plaats daarvan wilt doen, is de crème bovenop je huid smeren en het vervolgens in te laten drogen. Terwijl de zonnebrand droogt, blijft de crème op de bovenste laag van je huid. Dit is de reden waarom er op het etiket van de zonnebrandfles staat dat je eerst een kwartier moet wachten voor het zwemmen of het naar buiten gaan. Zo krijgt de crème de kans om volledig te drogen.

Vijf slimme BBQ-gadgets die de zomer nog heel veel beter maken

Nu je weet hoe je zonnebrand moet gebruiken, kun je lekker de tuin in gaan. Wat dacht je van een gezellige BBQ? Lees in dit artikel welke gadgets je dan niet mag missen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen