De Android-app die jij direct van je Samsung Galaxy-smartphone moet halen

Apps Wesley Akkerman 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eigenaars van Android-smartphones, bijvoorbeeld die van Samsung, moeten even goed opletten: er is een nieuwe malafide app ontdekt. Android voelt soms nog een beetje aan als het Wilde Westen als het om apps gaat, waardoor bepaalde apps nog voor problemen kunnen zorgen. En dat terwijl Google al veel doet om problemen te voorkomen.

Maar goed, soms komt er dus een app door de checks heen die een ravage kan aanrichten. Nu is er wederom een app ontdekt die de persoonlijke gegevens van Android-gebruikers steelt. Het gaat om een app genaamd Craftsart Cartoon Photo Tools. Heb je die op je Samsung staan? Haal hem er dan zo snel mogelijk van af.

Ontdekte Android-app steelt gegevens

In de app zit namelijk een trojan horse genaamd Facestealer. Dit is een bekende trojan die probeert de inloggegevens van je Facebook-account te ontfutselen. Vervolgens worden die gegevens verstuurt naar servers in Rusland. Daarnaast maakt de malware ook creditcardgegevens, berichten, zoekopdrachten en meer buit.

Samsung Galaxy S21 Ultra S22
S21 Ultra met de S Pen (Afbeelding: Samsung)

Pradeo, een online beveiligingsbedrijf, ontdekte de malware vorige week. Google handelde overigens daarna snel door de digitale infectie snel te verwijderen uit de Google Play Store, maar mogelijk was dit voor veel gebruikers te laat. Google meldt namelijk dat meer dan honderdduizend gebruikers de app installeerden.

Veel Samsung-gebruikers

Dat betekent dus dat de app op veel smartphones huishoudt. Aangezien het gros van de smartphones met Android uit de fabrieken van Samsung komen, loopt die groep eigenaars het grootste gevaar. Mocht je de app zelf op je telefoon hebben staan, haal hem er dan als de wiederweerga af en verander je Facebook-gegevens.

Daarnaast doe je er altijd goed aan tweestapsverificatie in te stellen. Doe dat voor alle online accounts waar dat kan, zodat dit soort criminelen geen kans krijgen. Doe het zo snel mogelijk voor je Google- en Facebook-account en kijk daarna weer verder. Een goede app die je daarvoor kunt gebruiken is Google Authenticator.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bleeping Computer

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen