Hoe klimaatverandering een bedreiging vormt voor Deadliest Catch

Films & Series Jeroen Kraak 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Deadliest Catch is misschien wel de populairste show op Discovery. Toch kan daar een einde aan komen door klimaatverandering.

Dat klimaatverandering een groot probleem is, hoeven we je inmiddels niet meer te vertellen. Het heeft zeer veel gevolgen voor mens en natuur. Die problemen zie je nu ook al terug op televisie. Zo ook in een van de bekendste shows van Discovery: Deadliest Catch.

Deadliest Catch op Discovery

In Deadliest Catch zien we de avonturen van verschillende vissers op de Beringzee nabij Alaska. Zij vissen op krab en dat is niet zonder gevaren. Regelmatig komen er grote rampen voorbij waarbij de vissers flink in gevaar zijn. Daarnaast zijn er ook vaak stribbelingen op de boten. Dat alles maakt het een ideaal onderwerp voor reality tv, en dat weet Discovery natuurlijk maar al te goed. Deadliest Catch is inmiddels bezig aan het achttiende seizoen.

Discovery Deadliest Catch
Krab! (Afbeelding: Discovery)

Klimaatverandering

Een grote invloed op de series en de vissers is natuurlijk de natuur. Die maakt alles onvoorspelbaar en dat zorgt voor flink wat sensatie in Deadliest Catch. Diezelfde natuur heeft ook grote invloed op de toekomst. Niet alleen de weersomstandigheden die gevaarlijker worden, maar ook heeft het invloed op de krabstand. Zo zien we in het huidige seizoen al dat de vissers op zoek moeten naar andere inkomsten. Daarover spraken we eerder al kapitein Sig Hansen. Als er steeds minder krab is, is er ook minder ruimte voor vissers.

De gevolgen van klimaatverandering zetten de makers van Deadliest Catch flink aan het denken. Aan persbureau AP laat uitvoerend producent R. Decker Watson Jr. weten dat het voor problemen zorgt. “Het is een groot risico voor ons om over klimaatverandering te praten, omdat het een politieke kwestie is, terwijl dat niet zo is voor onze vissersvloot.” Toch ziet hij het dertiende seizoen ook als een soort kans om de kijker erover te onderwijzen en politiek te vermijden. Dat was echter niet het belangrijkste. “Deadliest Catch is er niet om mensen iets te leren, het is om mensen op het puntje van hun stoel te houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen