Dominick Vietor
Dominick Vietor Tablets, Laptops & Computers 17 jan 2020
Leestijd: 7 minuten

[REVIEW] Dell XPS 15: toplaptop met OLED-display

OLED-schermen mogen in smartphones dan al jaren gemeengoed zijn; in laptops zijn ze pas een aantal maanden beschikbaar. Zo ook op Dell’s belangrijkste high-end laptop; de Dell XPS 15. In deze review lees je alles over de laptop én vertellen we je of het OLED-scherm de moeite waard is.

Belangrijk om te weten is dat er verschillende versies van de Dell XPS 15 zijn. Dat geldt natuurlijk voor de meeste laptops, maar vaak gaat het dan alleen om de opslagruimte, het werkgeheugen en de processor. Bij de XPS 15 moet je ook nog op het scherm letten: dat is verkrijgbaar als full HD ips-lcd paneel, 4K OLED-paneel of aanraakgevoelig 4K ips lcd-paneel. Wil je een OLED-scherm dat ook aanraakgevoelig is, dan heb je pech. Bovendien is het OLED-scherm alleen verkrijgbaar op de duurdere varianten met Core i7- of Core i9-chip en kun je het touchscreen zelfs alleen op de Core i9-versie kopen.

Los van het OLED-scherm, moet de XPS 15 het vooral hebben van zijn ontwerp en goede prestaties. Dell bracht ooit met de XPS 13 een kleine revolutie teweeg met zijn randloze display; de XPS 15 borduurt daarop voort. Hij is dun, gemaakt van aluminium en koolstofvezel en heeft minimale schermranden aan de boven- en zijkanten. Dat maakt hem een van de kleinste performance laptops op de markt en een geduchte concurrent voor Apple’s MacBook Pro. Ik stapte recent over van mijn MacBook Pro naar deze XPS 15, en vertel je in deze review hoe dat bevalt.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Heerlijk ontwerp met nadelen

De Dell XPS 15 ziet er prachtig uit. De buitenkant is gemaakt van aluminium. Die ziet er goed uit, maar is net wat minder strak dan die van de gemiddelde MacBook. Aan de binnenkant wint de XPS 15 het echter van die apparaten. De ruimte rond het toetsenbord is opgetrokken uit koolstofvezel, wat fijn aanvoelt en er stoer uitziet. Het scherm heeft bijzonder kleine randen aan de boven- en zijkanten. Dat zorgt niet alleen voor een kleiner formaat van de laptop, maar ook voor een moderne uitstraling. Alleen de rand aan de onderkant had wat smaller gemogen.

Dell XPS 15 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

In tegenstelling tot de computers van Apple, heeft de XPS 15 een uitgebreid setje aan poorten en dat is fijn. Hij heeft een aparte laadpoort, 2 usb-a poorten, een usb-c poort, een HDMI-poort en een SD kaart-lezer. Hoewel opladen standaard via de laadpoort gaat, kan het ook met usb-c. Het is fijn dat Dell die keuze biedt.

Dell XPS 15 review poorten
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De XPS 15 is zo compact en licht mogelijk ontworpen, wat op zich fijn is. Het is een van de compactere 15,6-inch laptops. Toch is dat compacte ontwerp ook een nadeel: het kan zijn warmte moeilijk kwijt. De ventilatoren gaan al snel flink blazen, wat allereerst voor een aardige bak herrie zorgt. Erger nog is dat de laptop bij zware taken op een gegeven moment te warm wordt en de prestaties terugschroeft.

Fijne bediening

De bediening van de Dell XPS 15 is erg goed in orde. Hij heeft dan wel geen fancy extra’s als een touchbar of schermpje in de trackpad; de basis is erg goed. Het toetsenbord biedt redelijk wat key travel en typt lekker. De touchpad die eronder zit is groot, maakt gebruik van multitouch gebaren en voelt prettig. Hij is niet zo goed als die van de MacBook Pro, maar het komt wel in de buurt. Een vingerafdrukscanner voor snelle ontgrendeling maakt het geheel af.

Dell XPS 15 review toetsenbord
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Hoewel de meeste versies van de XPS 15 geen touchscreen hebben, kan het wel. Het 4K lcd-scherm dat je kunt kiezen is namelijk aanraakgevoelig. Overigens is die wel alleen in combinatie met een Core i9-chip verkrijgbaar en dus aardig aan de prijs. De andere twee schermen; een full HD lcd-scherm of een 4K OLED-scherm zijn ook op goedkopere versies verkrijgbaar maar missen de touch-functie.

OLED is voor de liefhebbers

Ik heb de variant met 4K OLED-scherm en ik kan niet anders zeggen dan dat dat er prachtig uitziet. De kleuren zijn levendig en accuraat, het contrast is oneindig en het helderheidsbereik is ook top. Hij kan heel donker, wat ‘s avonds fijn is. Als je de helderheid maximaal zet is hij erg licht en kun je er met gemak buiten in de zon op werken.

Dell XPS 15 review scherm
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Toch heeft het OLED-scherm niet alleen voordelen. Ten eerste slurpt hij redelijk wat energie, waardoor de batterijduur van de Dell XPS 15 met OLED wat minder is dan die van veel concurrerende laptops. Bovendien zou het kunnen dat het scherm op termijn gaat inbranden. Gezien een laptop vaak veel statische elementen weergeeft en je er lang mee doet, lijkt me dat een reëel gevaar. Maar of dat echt gebeurt zal de tijd moeten leren.

Een laatste nadeel is dat het scherm bij veel mensen flikkert. Dat was in mijn geval op te lossen door de display-drivers te verwijderen, ik heb ook gelezen dat mensen een instelling in het Nvidia-controlepaneel moesten aanpassen. Het is dus te fixen, maar wel slordig.

Dell XPS 15 review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Of het OLED-scherm de meerprijs van €200 waard is, is uiteindelijk persoonlijk. Als je veel met multimedia doet zou ik hem zeker overwegen, want foto’s en video’s zien er prachtig uit. Als je daar weinig mee hebt, je bang bent voor inbranden of je baat hebt bij een zo lang mogelijke batterijduur zou ik nog lekker even de kat uit de boom kijken.

Top hardware…

De Dell XPS 15 heeft prima hardware. Alle versies zijn voorzien van een relatief krachtige Nvidia GeForce GTX1650-chip, die ervoor zorgt dat je prima een potje kunt gamen op de XPS 15. Verder kun je kiezen voor een Intel Core i5-, Core i7- of Core i9-chip van de 9e generatie. Dat zijn tegenwoordig niet meer de nieuwste chips, maar ze presteren prima. Qua geheugen zit je met max 32GB RAM en 2TB opslag ook wel goed.

Dell XPS 15 review Intel inside
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Ook fijn: de speakers van de XPS 15 zijn aardig goed. Ze zijn een beetje schel, maar klinken wel ruimtelijk en kunnen vrij hard. Daarmee presteert de XPS 15 ruim voldoende.

…met kleine nadelen

De hardware is dus erg goed, maar ook zeker niet perfect. Ik had het al over de minder dan gemiddelde batterijprestaties van de OLED-variant en het feit dat de XPS 15 relatief snel warm wordt en dan de prestaties terugschroeft. Daar komt bij dat ‘simpele’ taken vaak trager gaan dan ik van mijn oude MacBook Pro gewend ben. Daarbij kun je denken aan het opstarten van de browser of soms het openen van een nieuw explorer-venster, maar ook bijvoorbeeld schokkerige animaties als je van desktop switcht. Dat lijkt me eerder een softwareprobleem, maar irritant is het wel.

Dell XPS 15 review webcam
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Een ander ding is dat de webcam nogal waardeloos is. In tegenstelling tot bij eerdere XPS-modellen zit hij nu wel gewoon boven het scherm, dat is fijn. Maar het is een simpel 720p-cameraatje dat kwalitatief niks voorstelt. Het beeld is ruizig, niet erg scherp en vaak lelijk van kleur. Jammer.

Dell XPS 15 review conclusie

Ook al heeft hij wat kleine nadeeltjes: de Dell XPS 15 is gewoon een toplaptop. Wie op zoek is naar een krachtige en compacte Windowslaptop moet dit apparaat zeker overwegen. Hij is niet goedkoop: afhankelijk van de versie betaal je tussen de €1499 en €3099; de versie die ik hier heb kost €1999. Dan heb je een Core i7-chip, 16GB werkgeheugen, een 512GB SSD en een 4K OLED-scherm.

Dell XPS 15 review buitenkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Aardig wat geld dus, maar dan krijg je wel een laptop die serieus goed in elkaar zit en een prachtig scherm heeft. Bovendien: als je ‘m naast een vergelijkbare MacBook Pro legt valt het nog wel mee. De MacBook Pro 16-inch met vergelijkbare specs kost €2699, en dan heb je een lcd-scherm met een lagere resolutie. Dell zet met de XPS 15 dus een geduchte concurrent voor de toplaptops van Apple neer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!