Jelle van Es
Jelle van Es Smart Home 2 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

devolo Magic WiFi 6 Review: overal snel en stabiel internet

devolo is een bedrijf dat inmiddels al heel wat jaren met zogenaamde Powerline-adapters op de markt opereert. Het idee daarbij is dat je geen LAN-kabels hoeft te trekken vanaf je router naar de apparaten die dat nodig hebben. Door een adapter bij je router te plaatsen en ergens anders de ontvangende adapter te plaatsen, kun je op die manier je internet via een kabel krijgen. Inmiddels zijn er ook een paar modellen geweest die een Wifi-signaal op die manier vergroten, maar dan via het stopcontact, wat een betere verbinding oplevert dan een repeater. Met de devolo Magic 2 Wifi 6 lanceert men het nieuwste model.

Het idee is nog altijd hetzelfde. Dus je hebt een vrij stopcontact nodig bij je router en vervolgens dus de plek waar je het internet wil hebben. De ontvangers hebben twee LAN-poorten, waardoor je dus twee apparaten er op kan verbinden. Maar het zorgt er ook voor dat je een Wifi 6-verbinding hebt. Daarbij kun je een mesh-netwerk maken en dus de receivers dezelfde gegevens van je gewone Wifi-verbinding hebben. Daarbij maak je dan automatisch verbinding met de beste beschikbare verbinding. Ik heb het nu een week in huis aan de praat en dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

devolo Magic WiFi 6 Review

Overal snel internet

Het grote voordeel van de devolo Magic WiFi 6-kit is dat je overal in huis snel internet hebt. Met een LAN-kabel haal je snelheden van 2.400 Mbps, terwijl je met Wifi een snelheid van 1.800 Mbps haalt. Op die manier is het binnenhalen van een bestand van 1 Gigabit iets dat je binnen de kortste keren doet. Het downloaden van games, het streamen van je favoriete Netflix-serie in 4K, het binnenhalen van grote bestanden of natuurlijk videobellen of het streamen op Twitch is zodoende een fluitje van een cent.

devolo Magic WiFi 6
Overal een goede verbinding (Afbeelding: devolo)

Ideaal voor de thuiswerksituatie

Daarnaast heb je met de devolo Magic WiFi 6 een ideale compagnon binnen voor iedereen die thuis werkt. Zeker wanneer je met meerdere mensen tegelijkertijd thuis zit. Het grote voordeel is dat je dus gebruik maakt van Wifi 6. Dat zorgt er voor dat er geen ‘file’ ontstaat in het internetverkeer. Je merkt het dus niet als iemand anders zware bestanden binnenhaalt, omdat er mee ruimte is op het netwerk. Dus naast een hoge snelheid heb je dus ook het voordeel dat je geen problemen hebt.

De startersset (Afbeelding: devolo)

Installeren is redelijk makkelijk…

Het installeren van de devolo Magic WiFi 6 is redelijk makkelijk. Je kunt het doen via de app, maar ook de standaard gebruiksaanwijzing helpt je op weg. Het is een kwestie van de adapter bij de router plaatsen en vervolgens de ontvanger(s) in het stopcontact zetten. Na een minuut of drie hebben ze elkaar gevonden. Daarna kun je via de app een mesh-netwerk aanmaken en is het gedaan.

Gebruik de app (Afbeelding: devolo)

…Hoewel ik er even mee zat te klooien

Althans, dat is wat het zou moeten zijn. In mijn geval werd er geen automatische verbinding gemaakt tussen de zender en de ontvangers. Ik heb echt een half uur lopen klooien met de gebruiksaanwijzing en het plaatsen in de stopcontacten en het weer verwijderen. Uiteindelijk heb ik bij de devolo Magic WiFi 6 gekozen voor de handmatige oplossing. In dat geval moet je om de beurt de knopjes op de verschillende apparaten indrukken en gaat hij op die manier op zoek naar een verbinding. Dat loste het probleem op. Ook had ik een paar keer dat ik geen verbinding kon maken met het internet. Dat kon ik oplossen door hem even uit het stopcontact te halen en opnieuw verbinding te maken. In totaal had ik hier drie keer last van. Uiteindelijk heb ik de ontvanger die beneden het probleem veroorzaakte verwisseld met de unit die ik boven had. En daarna had ik gekgenoeg met beiden geen problemen meer.

Er gaat geen stopcontact verloren met de devolo Magic WiFi 6

Tot slot is het nog even goed om te weten dat er met de devolo Magic WiFi 6 geen stopcontact verloren gaat. In de adapter zit namelijk een stopcontact. Dus in mijn geval kan ik de ontvanger in het stopcontact plaatsen en vervolgens de powerkabel van mijn PlayStation 5 erin steken. En ik trek ook nog de LAN-kabel er nar toe en op die manier heb je gemak en een goede verbinding.

Je kunt het stopcontact blijven gebruiken (Afbeelding: devolo)

De devolo Magic WiFi 6 is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over alles dat met de nieuwste WiFi-verbinding te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!