Disney+ volgt Netflix in klopjacht op abonnees die geld besparen

Films & Series Mark Hofman 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Net als Netflix besluit Disney+ op abonnees te jagen die hun account delen met vrienden, familie of vage kennissen. Iets waar niet al teveel mensen blij mee zijn.

Wie in Nederland een abonnement op iedere mogelijk streamingdienst wil hebben, betaalt een flinke lap geld. Wie een beetje zijn best doet tikt jaarlijks ruim 800 euro af, ondervond collega Jeroen onlangs. Dat mensen hun account delen met anderen, om op die manier de kosten te drukken is dus niet zo gek.

Toch had Netflix daar vorig jaar meer dan genoeg van en besloot het dit geldbesparende trucje volledig te verbieden. Disney+ volgt.

Disney+ volgt Netflix

Netflix heeft er miljoenen nieuwe abonnees aan overgehouden, dus dat Disney+ en Hulu volgen is niet heel verrassend. Abonnees van die laatste streamingdienst (Verenigde Staten) hebben een mail gekregen dat de gebruiksvoorwaarden, net als die van Disney+, zijn aangepast.

Sinds 25 januari is daarin te lezen dat het delen van een account buiten je huishouden niet langer is toegestaan. Voor Disney+ geldt dat, in ieder geval voor abonnees in de Verenigde Staten, tot 14 maart de tijd hebben om dit allemaal te regelen.

Disney+ volgt Netflix in klopjacht op abonnees die geld besparen
(Afbeelding: Majestyk_Melons / Reddit)

Disney CEO Bob Iger liet dit vorig jaar augustus al weten, maar nu zien we ook daadwerkelijk de stappen die hij gaat zetten. In hoeverre we in Nederland last krijgen van de maatregelen is op dit moment nog niet bekend.

Gezien de maatregelen van Netflix het voorbeeld is voor Disney+, kan dat echter niet heel lang meer duren.

Maatregelen Netflix effectief

Dat Disney+ Netflix achtervolgt is echter niet heel gek, want die laatste streamingdienst behaalt sinds zijn klopjacht op geldbesparende abonnees aardig wat succes.

Jarenlang stond de streamingdienst het delen van accounts toe, maar in November werd duidelijk dat 8.8 miljoen nieuwe abonnees het resultaat was van een wijziging in dat beleid. Daarbij moet men ook rekening houden met het feit dat Netflix, in tegenstelling tot Disney+, het wel toestond om voor een bedrag mensen aan je account toe te voegen.

@wantnl

Dit gratis Netflix-alternatief is verboden in Nederland, maar stiekem toch te gebruiken ūüĒ• #netflix #hbomax #max #disneyplus #fast #vudu #streamingdiensten #films #series

‚ô¨ Shout Out (No Vox) ‚Äď Chris Alan Lee

Hoe Disney het detecteren van accountdelers precies wil aanpakken is niet duidelijk. Van Netflix weten we dat het IP-adressen, apparaat-ID’s en accountactiviteiten van apparaten detecteert om te bepalen of mensen uit hetzelfde huishouden komen of niet.

Met andere woorden: gebruiken dezelfde type apparaten constant hetzelfde account vanaf hetzelfde IP-adres, dan wordt dat gezien als een huishouden. Zijn er andere adressen die inloggen op dat account, is het duidelijk dat dit niet het geval is.

Disney+ heeft eindelijk winst nodig

Hoe Disney+ het gaat aanpakken weten we niet, maar dat het een dergelijke maatregel nodig heeft wel. Sinds de lancering in 2019 heeft de streamingdienst al ruim 11 miljard dollar verloren. Winst is dus ver te zoeken.

In het laatste jaar ziet Disney echter wel verbetering. Al komt dat wel voornamelijk door bestaande abonnees meer te laten betalen of meer aan ze te verdienen door abonnementen met reclames.

De beste Marvel-series die je volgens RT nu op Disney+ kunt kijken
(Afbeelding: Marvel)

In Nederland is het aanbod van Hulu, in ieder geval voor een deel, al in begrepen bij Disney+. In de VS zal de streamingdienst ook daadwerkelijk eigenaar worden, wat voor de nodige voordelen zal zorgen. Hulu heeft veel minder abonnees, maar was in het verleden wel winstgevend.

Waar het ook heen zal gaan, voor Star Wars-fans en Marvel-fans blijft de streamingdienst dé plek. Al is het al voor dit heerlijke concept:

Disney+ werkt aan Star Wars-versie van deze vette Marvel-serie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft ūüöÄ

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen