Disney’s echte Star Wars-lightsaber is dope, maar hoe werkt het?

Gadgets Dunke van Boekel 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De grote droom van vrijwel elke Star Wars-fan is nu toch echt een stukje dichter bij de werkelijkheid. Disney is nu al een aantal jaren bezig met het maken van een ‘echte’ lightsaber, en lijkt daar nu ook in geslaagd te zijn.

Je gaat er helaas niet mee door deuren en battle droids snijden als pakjes boter, maar er is geen twijfel over mogelijk dat dit een echte lightsaber is.

Star Wars-fans willen deze lightsaber

We kunnen het moeilijk oneens zijn met Josh D’Amaro, een van de hoge piefen bij de Disney Parks and Experiences-afdeling, als hij stelt dat hij de tofste baan op aarde heeft. De beste man houdt namelijk een daadwerkelijke lightsaber vast, compleet met het geluid dat de iconische wapens maken.

De lightsaber werd door Disney getoond op SXSW, een conferentie voor professionals in vele sectoren in de entertainment-industrie.

Of The House of Mouse deze lightsaber ooit gaat verkopen aan de fans is nog niet bekend. Vooralsnog is het gebruik vooral gereserveerd voor de Disney-parken en het (peperdure) Star Wars-hotel. Hopelijk kunnen wij ergens in de komende tijd ook aan de slag met het wapen van de Jedi Knights.

Disney zegt niet hoe het werkt

Hoewel Disney niks gezegd heeft over hoe de lightsaber nou precies werkt, weten we dankzij een patent uit 2018 wel het een en ander. Het patent, met de totaal niet overduidelijke naam “Sword Device with Retractable, Internally Illuminated Blade”, stelt dat het zwaard uit de Star Wars-franchise werkt als een soort rolmaat. Kijk hier hoe het werkt.

Met een druk op de knop schieten er linten uit het handvat, waarin dan weer LED-lampjes zitten die licht reflecteren. Zo wekt het de indruk van een daadwerkelijke lightsaber. Op die manier vermindert Disney ook de kans dat je per ongeluk een arm verliest (sorry, Ponda Baba).

Ietsje anders dan de kyber-crystals in het Star Wars-universum dus. Als je nou ineens heel veel zin hebt om met een lightsaber te gaan spelen heb je geluk, Star Wars Jedi: Survivor komt namelijk volgende maand uit. Tot die tijd kun je deze games nog even checken om jezelf helemaal klaar te stomen voor dit nieuwe avontuur.

NASA werkt aan een eigen Star Destroyer om ISS uit de lucht te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen