Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 22 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de top 10 beste Pokémon games ooit

Met meer dan twintig jaar aan Pokémon games en een grotendeels in tact gebleven formule heb je als fan een hoop om uit te kiezen. Van de originele Game Boy tot de Nintendo Switch: dit zijn de top 10 beste Pokémon games.

Top 10 beste Pokémon games

Kleine disclaimer: we hebben alleen de main games in beschouwing genomen. De talloze spin-offs die de franchise rijk is kwamen niet in aanmerking voor deze selectie.

Elke game hebben we tevens beoordeeld met het jaar waarin ze uitkwamen als context. Anders zouden de oudere games immers nooit kunnen winnen van de modernere iteraties. Oftewel, monsters vangen geblazen!

10. Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire (3DS)

We beginnen de top 10 met Omega Ruby en Alpha Sapphire, remakes van eerdere titels. In dit geval Ruby en Sapphire. Deze games kwamen vlak na X en Y uit en combineerden nieuwe aspecten zoals Mega Evolutions met de klassieke Pokémon uit de originele games. Het speelgemak en de graphics van de nieuwe games, met de nostalgie en herkenning uit de oude games. Heerlijk!

Pokémon

9. Pokémon Red en Blue (GB)

Dit zijn de games waarmee het allemaal begon. De mania, de gekte die meer dan twintig jaar geleden werd afgetrapt. Het begin van de grootste franchise, ooit. Groter dan Star Wars. Met slecht 150 Pokémon, waaronder Pikachu, Charmander en Eevee. De gameplay was barebones en simpel, maar bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kleurrijke beestjes te ruilen via een kabel was baanbrekend.

Pokémon

8. Pokémon Sun en Moon (3DS)

We gaan weer terug naar de 3DS. De zevende generatie van de handheld-games bracht een hoop veranderingen met zich mee. Opeens loop je rond in een tropische Hawaii-achtige omgeving, genaamd Alola. Er zijn zelfs speciale evoluties. Een frisse wind, en bovendien het debuut van Z-Moves, een welkome twist op de ondertussen decennia-oude gameplay.

Pokémon

7. Pokémon Emerald (GBA)

Pokémon Emerald deed nog een schep bovenop de al ijzersterke Ruby en Sapphire. Met nieuwe stukken verhaal en nog meer Pokémon was het meer dan uitmelkerij. Zeker achteraf gezien leverde GameFreak hiermee een van de beste Pokémon-games tot dan toe af.

Pokémon

6. Pokémon Black en White 2 (DS)

Black en White 2 zijn bijzondere games in de Pokémon-franchise. Het zijn namelijk de enige sequels die Nintendo en GameFreak in de serie hebben uitgebracht. Het verhaal borduurt voort op Black en White, met gloednieuwe locaties, personages en nog meer om te doen. Vooral het Pokémon World Tournament was een welkome toevoeging: spelers konden trainers uit vorige games pogen te verslaan. Zelfs Brock en Misty!

Pokémon

5. Pokémon FireRed en LeafGreen (GBA)

Pokémon FireRed en LeafGreen zijn remakes van Red en Blue. Dat klinkt vreemd, maar in Japan heetten die originelen Red en Green. Volg je het nog? Maakt niet uit, want met sterk verbeterde graphics, en in totaal maar liefst 350 verzamelbare Pokémon zijn dit ijzersterke games. Dat is alles wat je hoeft te weten!

Pokémon

4. Pokémon Crystal (GBC)

In Pokémon Crystal kon je voor het eerst in de geschiedenis van de games een geslacht kiezen. De Battle Tower maakte zijn debuut en de sprites kwamen voor het eerst tot leven dankzij animaties. Bovendien maakte Crystal korte metten met de tekortkomingen van Gold en Silver, twee al zeer degelijke games.

Pokémon

3. Pokémon Platinum (DS)

Pokémon Platinum legde nog een indrukwekkende schep bovenop de al voortreffelijke Diamond en Pearl. Vooral de Wi-Fi Plaza was een opmerkelijke toevoeging, met mini-games waaraan maar liefst 20 spelers tegelijkertijd mee konden doen. Vooral voor die tijd een indrukwekkende feature. Spelers konden ook battles opslaan, anoniem Pokémon ruilen over het internet en andere moderne toevoegingen maakten hun debuut.

Pokémon

2. Pokémon Gold en Silver (GBC)

Anno 2019 zijn Gold en Silver gedateerde spelletjes, maar zeker in de tijd van de Game Boy Color waren dit imposante games. Een real-time klok werd voor het eerst toegevoegd aan de vertrouwde formule. Oftewel, de tijd, dagen en weken in het echte leven werden bijgehouden in de game. Op basis daarvan kwamen bepaalde events of te vangen Pokémon wel of niet beschikbaar. Tevens was dit ook de eerste generatie waarin Shiny Pokémon hun opwachting maakten.

Pokémon

1. Pokémon HeartGold & SoulSilver (DS)

In HeartGold & SoulSilver wordt het beste van Gold en Silver gecombineerd met het beste van Crystal, afgemaakt met alle moderne gemakken die je sindsdien gewend bent van de franchise. Inclusief moderne graphics. De ultieme nostalgie, in een modern jasje. De compacte simpliciteit van de oude spellen, zonder de beperkingen van gedateerde hardware. Pokémon op zijn best.

Pokémon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!