Zo krijg je gratis meer opslagruimte in Google Drive, Gmail en Photos

Tech Noah Korevaar 20 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Google Photos, Google Drive, Gmail: waarschijnlijks sla je dagelijks bestanden op in de cloud middels Google’s diensten. Hartstikke handig, want je kunt er overal bij. Helaas is die opslagruimte niet onbeperkt: na 15GB houdt het op.

Meer opslagruimte in Google Drive

Althans, tot en met 15GB blijft het gratis. Daarna zul je moeten betalen, helaas. Het is anno 2019 verassend betaalbaar om een flinke lading opslaggeheugen toe te voegen.

Maar goed, gelukkig hoeft het niet snel raak te zijn. Het is vrij makkelijk om middels een aantal snelle handelingen meer opslagruimte erbij te krijgen, gratis! Het is tijd voor een digitale schoonmaak.

We beginnen met Google Drive. Via deze link krijg je een handig overzicht van al je Drive-bestanden, gesorteerd op bestandsgrootte. Oftewel, de grootste bestanden staan bovenaan. De kans is groot dat er documenten tussen staan die gigantisch veel opslagruimte beslaan, maar die je niet meer nodig hebt.

Klik vervolgens op het tandwieltje rechtsboven. Onder instellingen kun je vervolgens apps beheren. Per verbonden app kun je vervolgens verborgen data verwijderen.

Ten slotte, zeer belangrijk: ga naar de prullenbak binnen Google Drive, en leeg de prullenbak. Pas op: je geselecteerde bestanden worden permanent verwijderd.

Google Photos

Elke foto die je naar Google Photos in volledige resolutie uploadt, hakt flink in je beschikbare opslagruimte. Je kunt een hoop ruimte vrijmaken door die foto’s te converteren naar Google’s gratis hoge kwaliteit-optie. Daardoor kost het geen opslaggeheugen, omdat het volledig gratis buiten de 15GB valt. Bovendien is het kwaliteitsverschil vaak amper te bemerken met het blote oog.

Je kunt al je reeds geuploadde afbeeldingen converteren door in de instellingen van Google Photos te kiezen voor Hoge Kwaliteit. Middels de recover storage knop kun je vervolgens je bestaande foto’s en video’s comprimeren.

Gmail

Wanneer je opslagruimte in Drive vol zit, denk je waarschijnlijk niet meteen aan Gmail. Toch kunnen emails een hoop ruimte in beslag nemen. Niet door de mails zelfs, maar door de bijlages. Waarschijnlijk heb je honderden bijlagen in je Gmail-account die je niet nodig hebt.

Ga naar Gmail, en kopieer het volgende in de zoekbalk bovenaan: “has:attachment larger:10M”. Nu krijg je automatisch al je emails met een grote bijlage te zien. Zo kun je ze snel verwijderen.

Check ook meteen even je Spam-folder, en kies ervoor om ze allemaal in één klap te verwijderen. Ga vervolgens nog even naar de prullenbak, en verwijder al je documenten permanent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen