Dit zijn de tien grootste problemen in de wereld voor 2015

Smart Home Rutger Houweling 16 nov 2014
Leestijd: 4 minuten

Nederland heeft vergeleken met de rest van de wereld relatief weinig problemen. Onze grootste zorg van de dag is toch vaak wat je bij de lunch op je brood doet. Maar de problemen die de rest van de wereld heeft hebben wij ook. Ze zijn misschien niet direct zichtbaar, maar onder het oppervlak bedreigen ze ook onze manier van leven. vijftienhonderd experts van het World Economic Forum hebben zich verdiept in de problemen die wij het komende jaar als wereldbevolking kunnen ervaren. En we willen niet de brenger van slecht nieuws zijn, maar het zijn er best wel veel. Check hier hoe de wereld voor nog grotere problemen staat in 2015.

Ongelijke verdeling van rijkdom

In alle landen, of ze nou arm of rijk zijn, bezit de armste helft van de bevolking vaak maar tien procent van de rijkdom. Dit wordt gezien als één van de grootste problemen. Maar niet alleen omdat het moreel gezien niet kan. Landen waar de rijkdom oneerlijk is verdeeld zijn over het algemeen een stuk minder succesvol.

Groei in werkeloosheid

De groei van werkeloosheid lijkt moeilijk te plaatsen. Voorheen ging dit altijd gepaard met een groeiende economie, maar dat klopt niet meer. Mensen worden namelijk steeds vaker vervangen voor machines. Hierdoor groeit de economie van een land nog wel, maar de werkgelegenheid niet. In 2015 wordt het erger aangezien wetenschappers verwachten dat robots en 3D-printers nog meer van ons werk gaan overnemen.

Een wereld zonder leiderd

Onze wereld wordt geleid door een aantal slimme koppen. Maar tegenwoordig beginnen bedrijven steeds meer de dienst uit te maken. Deze bedrijven zijn wereldwijd actief en hebben daarom constant problemen met de locale politiek. De politiek zet veel minder grote stappen vooruit dan bedrijven en daarnaast zit het vaak vast aan rituelen en wetgevingen van andere landen. Voor een goede economische groei in 2015 moeten grenzen dus vervagen.

Concurrentie in wereldpolitiek

Een aantal problemen kunnen we alleen met z’n allen oplossen. Zo wordt het broeikaseffect alleen maar erger als we niet met de hele wereld hier iets aan doen. Helaas zijn de relaties van landen onderling er de laatste jaren niet beter op geworden. Hierdoor moeten er constant ‘kleine’ onderlinge conflicten worden opgelost, waardoor we niet met z’n allen de ‘grote’ problemen kunnen aanpakken.

Afstand van volk tot leiders

Het volk is steeds meer aanwezig door dingen zoals sociale media. Maar hierdoor zijn we ook gaan merken dat leiders ons vaak helemaal niet zo goed vertegenwoordigen als we dachten. De afstand tussen het volk en de leiders die ze moet vertegenwoordigen wordt in 2015 naar verwachting nog groter. Dit geldt trouwens voor de hele wereld en niet alleen de Verenigde Staten.

Vervuiling

Dankzij de immense vooruitgang die veel landen de afgelopen jaren hebben geboekt is ons milieu niet in een beste staat. Het ergste voorbeeld is China. In 2010 zijn daar 1.2 miljoen mensen vroegtijdig overleden aan de gevolgen van vervuiling. Om hier verandering in te brengen moeten ontwikkelde landen investeren in minder ontwikkelde landen. Hier kunnen dan nieuwe technieken worden ontwikkeld voor onder andere koolstofarme technologieën.

Extreme weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden zijn weer een gevolg van de vervuiling. Dit probleem zal alleen het zwaarst vallen bij het armste gedeelte van de wereldbevolking. Zij kunnen hier geen of moeilijk maatregelen tegen nemen en daarnaast zijn ze vaak niet verzekerd voor het geval er iets mis gaat. De meeste wetenschappers waren van mening dat deze weersomstandigheden in 2015 het ernstigst zijn in Azië.

Nationalisme

Het is goed als je trots bent op je land, maar het kan ook een probleem worden. Voor 2015 verwachten de wetenschappers dat nationalisme nog meer toeneemt. Daar is Schotland een goed voorbeeld van. In veel landen zie je in de politiek ook nationalistische partijen groeien.

Watertekorten

Watertekorten is een probleem met een gigantische groei. Je zou op de kaart verwachten dat de sahara dan helemaal rood is om tekorten aan te geven, maar ondanks dat daar weinig water is ontstaan er niet snel problemen. Het wordt juist problematisch voor een land met een grote bevolking. Landen zoals China en India zijn nog niet zo goed ontwikkeld dat de hele bevolking van schoon drinkwater kan worden voorzien. Dit probleem zal in 2015 bij ongeveer 750 miljoen mensen merkbaar zijn.

Kosten voor gezondheidszorg gaan omhoog

Er wordt in 2015 verwacht dat alle landen een stuk meer moeten uitgeven aan gezondheidszorg. Waarschijnlijk dacht je dat dit alleen voor de verenigde staten gold, maar helaas is dat niet zo. In ontwikkelde landen hebben we steeds vaker last van ziektes als kanker, diabetes en hartziektes. We hebben gelukkig wel steeds betere technologieën om deze ziektes te vinden en te bestrijden. En deze technologieën worden langzaam ook goedkoper zodat onderontwikkelde landen ze ook kunnen gebruiken. Toch zal dit in 2015 nog een groeiend probleem zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen