Dolby Vision op je nieuwe televisie: goede keuze of magere toevoeging?

Televisies Jelle van Es 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

We hebben inmiddels al een paar keer geschreven over Dolby Vision. Maar eigenlijk hebben we het nooit gehad over wat je er nou eigenlijk aan hebt en of het verstandig is om een specifieke televisie te halen die de standaard ondersteunt.

Met dit artikel willen we daar verandering in brengen. We leggen je graag uit wat Dolby Vision is en waarin het verschilt met bijvoorbeeld HDR10.

Dolby Vision en HDR10

Als je het hebt over Dolby Vision, dan moet je het eigenlijk ook hebben over HDR10. Dit zijn namelijk de twee belangrijkste HDR-formaten. HDR staat weer voor High Dynamic Range. Wat dat weer is, dat lees je hier. Het basisverschil zit hem er in dat HDR10 een open-standaard is en vrij gebruikt kan worden in televisies, beeldschermen en beamers. Bij de techniek van Dolby moet de afnemer een licentie betalen, waar niet iedereen op zit te wachten.

Toch is het handig om bij de aanschaf van een nieuwe televisie te kijken of hij Dolby Vision ondersteunt. Deze techniek geeft je de mogelijkheid om 12-bit color depth te tonen. Dat levert uiteindelijk 68,7 miljard kleuren op. HDR10 is wat dat betreft ‘beperkt’ tot 10-bit met 1,07 miljard kleuren. Helaas zijn er nu nog geen televisies die 12-bit ondersteunen. Het is zodoende iets dat je vooral ziet in de bioscoop. De techniek van Dolby wordt op de televisie zodoende teruggeschroefd, waardoor je eigenlijk maar een klein verschil ziet.

Dynamic HDR

Een ander verschil is dat Dolby Vision gebruik maakt van dynamic HDR. HDR10 doet dat statisch. Dat betekent dat wanneer je een film kijkt, HDR10 de metadata hetzelfde blijft. Vision kan veranderingen doorvoeren. Daardoor worden kleuren en helderheid dynamisch worden aangepast.Dit komt door een algoritme, die elke frame scant en die op zijn beste manier toont. Daardoor komt content meer tot leven.

Meer kleur en leven (Afbeelding: Dolby)

Gaming

Dolby Vision is iets dat momenteel vooral bij films gebruikt wordt. Toch zien we ook bij gaming dat het langzaam maar zeker wordt ingezet. De Xbox Series X ondersteunt het bijvoorbeeld de techniek. Dus als je die spelcomputer hebt en een televisie wil gaan kopen, dan doe je er verstandig aan om te kijken of hij dat ondersteunt.

Gears 5 Dolby vision
Het verschil in Gears 5 (Afbeelding: Microsoft)

Games worden dankzij deze upgrade een stuk beter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen