Aliens bestaan? Misschien wel op deze maan bij Jupiter!

Wetenschap Jeroen Kraak 22 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is een van de grootste vragen van de mens: zijn er aliens? Wetenschappers hebben een vermoeden en dat leidt naar een maan bij Jupiter.

Laten we meteen maar even de verwachtingen temperen. Met aliens bedoelen we niet groene marsmannetjes die door de lucht fietsen en naar huis willen bellen. Nee, zelfs de kleinste bacteriën noemen we buitenaards leven. Dat lijkt misschien klein, maar dat kan ons wel veel vertellen over het leven en eventuele echt groene monsters.

Onderzoek naar aliens op Europa

Wetenschappers vermoeden namelijk dat er leven is te vinden onder de oppervlakte van Europa. Nee, niet ons continent, maar een maan bij de enorme gasreus Jupiter. De planeet heeft meerdere manen, waarvan eentje de naam Europa draagt.

Leven op een maan klinkt misschien wat gek, maar Europa is niet een exacte kopie van onze maan. Deze maan is ijzig en heeft vergelijkbare richels die je ook op Groenland kunt zien. Daardoor denken wetenschappers dat het mogelijk is dat er ondiepe poelen op korte afstand onder de oppervlakte zijn. Als die er zijn, kunnen die poelen weer helpen om chemicaliën te laten circuleren die nodig zijn voor het bestaan van leven. Daardoor zouden er bacteriën kunnen leven. Dat is buitenaards leven en dus aliens.

NASA wil mysteries oplossen

De maan heeft nog veel mysteries voor de mens. Zo is het de grote vraag hoe de richels op de maan zijn ontstaan. Deze zijn 300 meter hoog en worden gescheiden door valleien. Wetenschappers gaan ervanuit dat dit op dezelfde manier is gebeurd als in Groenland. Ondiepe ondergronds plassen bevroren en daardoor brak de oppervlakte.

Toch is er een groot verschil tussen Europa en Groenland. In Groenland komt dat water uit nabijgelegen meren, terwijl de oppervlakte van de maan volledig bevroren is. Mogelijk komt het water dan ook uit een ondergrondse oceaan die 64 tot 160 kilometer diep is. De oceaan zou dan ook twee keer zoveel water bevatten als de oceanen op de aarde.

Mogelijk weten we na 2024 meer, want dan lanceert NASA de Europa Clipper-missie. De ruimtevaartorganisatie hoopt daarmee meer informatie te vinden over de richels en wellicht wel aliens. Wel moeten we wat geduld hebben voor de resultaten want de missie arriveert pas in 2030 bij Jupiter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen