Draagbare handschoen regelt in de toekomst je lichaamstemperatuur

Gezondheid Sam Dille 11 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

We kunnen misschien wel de stillsuits uit filmklassieker Dune in het echt gebruiken. Hoewel de film van Frank Herbert zich tienduizenden jaren in de toekomst afspeelt, lijkt de technologie nu al binnen handbereik. Letterlijk. Binnenkort kunnen we namelijk met hulp van superslimme handschoenen onze lichaamstemperatuur regelen.

Onderzoekers van de Ecole Polytechnique de Lausanne, in Zwitserland, hebben afgelopen week een studie gepubliceerd in het tijdschrift Sciene. Daarin beschreven ze alle details over de technologie achter deze slimme handschoen.

Deze handschoen kan je lichaamstemperatuur regelen

Volgens het team werkt de handschoen op een principe dat bekend staat als: ladinginjectie-elektrohydrodynamica (EHD). Twee pompen die in beide wanten zijn geïnstalleerd, zenden vloeistoffen uit die koud of warm kunnen zijn. Dit is afhankelijk van de temperatuur van de hand.

Aangedreven door een batterij ter grootte van de handpalm, zorgt de beweging van de vloeistoffen voor een circulatie die overgenomen kan worden door de rest van het lichaam. In deze video zie je precies hoe de handschoen werkt.

Veelbelovende mogelijkheden

Dit is niet de eerste keer dat deze technologie wordt toegepast. Eerdere variaties op de handschoen moesten echter altijd aangesloten zijn aan een stopcontact. Deze is de eerste van zijn soort die draadloos is. De uitvinding biedt daarom een hele hoop mooie mogelijkheden.

Onderzoekers noemen situaties zoals verwarmings- of koelingsdragers die werken in omgevingen met extreem warme of koude gebieden. Dergelijke wearables kunnen zelfs helpen bij het verzachten van ontstekingen of blessures en het verbeteren van virtual reality.

Michael Smith, een van de hoofdonderzoekers, vertelt in een verklaring: `Voor EHD-technologie zijn vaak lange buizen nodig, waardoor de handschoen vaak zwaar is en niet draagbaar. Onze versie heeft een ingebouwde pomp, waardoor de snoeren niet zo lang hoeven te zijn. Dit betekent dat we zeer eenvoudige en lichtgewicht vloeiende circuits kunnen maken, die ook nog eens comfortabel zijn om te dragen.’

Het systeem is dus enorm veelbelovend, maar wanneer we de handschoenen kunnen gebruiken is nog niet bekend. De uitvinders willen de handschoen eerst nog uitvoerig testen en goedkeuren voor gebruik. Maar laten we hopen dat het niet lang meer duurt!

Zomertijd op aarde, maar wat is eigenlijk de tijd op de maan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen