Het is best goed nieuws dat we langer moeten wachten op Dune: Part Three

Films & Series Rik Claessen 13 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Nu Dune: Part Two bijna verschijnt, kunnen we al vooruit kijken naar een deel drie. Denis Villeneuve is daar al volop aan bezig. Toch wordt het lang wachten, maar is dat erg?

Nog héél eventjes wachten en we zullen ein-de-lijk Dune: Part Two krijgen. We hadden de film eigenlijk al lang in de bioscopen moeten hebben, maar dankzij de Hollywoodstakingen werd deze uitgesteld naar 12 maart 2024.

Onze stillsuits moesten dus nog even opgeborgen worden. Die extra tijd die we nu gekregen hebben, geeft wel meer mogelijkheden om te speculeren over de toekomst van de Dune-verfilmingen. Want regisseur Denis Villeneuve heeft al eerder gezegd dat een deel drie niet onmogelijk is. Gaan we ooit een verfilming van Dune: Messiah zien?

Dune: Part Two blijft trouw aan de boeken

Villeneuves Dune-films zijn natuurlijk verfilmingen van de gelijknamige science-fiction boeken van Frank Herbert. Het eerste boek van Herbert, Dune, is door Villeneuve in twee films gesplitst. Daardoor hebben de films meer ruimte om trouw te blijven aan het materiaal waar ze op gebaseerd zijn.

In 1984 verscheen er al een verfilming van Herberts boek. Maar hier werd het complete boek van bijna 900 pagina’s in één film van 130 minuten gepropt. Natuurlijk gaan er dan veel details verloren. De film werd daarom ook matig ontvangen door fans van Herberts boeken.

Dune: Part Two zal komende maart direct verder gaan waar deel 1 stopte. Toeval of niet: het is precies in het midden van het boek. Paul Atreides staat op het punt om toe te treden tot de Fremen. En fans van de boeken zullen al gemerkt hebben hoe dicht Villeneuve bij de originele boeken blijft. Deel twee zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn.

Kunnen we daarna een Part Three verwachten?

Als het aan Villeneuve ligt komt een Part Three er sowieso. Maar op wat voor een termijn die film verschijnt, valt moeilijk te zeggen. De 54-jarige topregisseur is hoogstwaarschijnlijk toe aan een korte Dune-pauze. Op een Zuid-Koreaanse persconferentie zei hij onlangs het volgende: “Ik werk aan vier screenplays. Een van deze is ‘Dune: Messiah‘, maar ik weet niet of dit het eerste of tweede project zal zijn waarop ik me zal focussen.”

Zelfs toen Dune: Part Two nog in pre-productie was sprak de regisseur al enthousiast over een derde deel. Maar het wachten op een deel drie is misschien niet alleen omdat Villeneuve druk bezig is met andere projecten. Het zou een zet kunnen zijn om ook bij het derde deel erg dicht bij het originele boek te blijven. Zo zei hij dat het verstandig is om hoofdrolspeler Timothée Chalamet eerst wat ouder te laten worden. Niet gek, aangezien Dune: Messiah zich flink wat jaren na het eerste deel afspeelt.

Dune: Part Two gaat direct verder waar deel 1 stopte
(Afbeelding: Warner Bros.)

In Dune: Messiah gaan we een hele andere Paul Atreides zien

Spoilers voor Dune: Part Two

Maar waar hebben we die oudere Timothée Chalamet dan voor nodig? Tussen Dune en Dune: Messiah zit een aantal jaar. Aan het einde van het Dune-boek stoot Paul Atreides de keizer van zijn troon en neemt hij het heft in eigen handen. Hij verbant de Harkonnens en probeert zijn huis weer groot te maken.

Waar Dune een waar wraakverhaal van een underdog is, draait Dune: Messiah om intrige en verraad. Het verhaal speelt zich grotendeels af aan het hof van keizer Atreides waar een samenzwering ontstaat om hem te vermoorden. Het is bovendien een veel intiemer verhaal, waar we Paul voortdurend met zijn psychische gave en zichzelf zien worstelen.

Nu heeft Timothée Chalamet nog een té jong koppie om de rol van oververmoeide keizer te spelen. Hoe dan ook weten we dat hoe lang we ook moeten wachten, de films van Villeneuve stellen nooit teleur. En als hij echt met vier projecten bezig is, kunnen we nog een hoop leuks vanuit zijn kant verwachten.

Als Timothee Chalamet dan toch naar de Marvel Universum komt, dan maar in deze rollen
(Afbeelding: Warner Bros)

Als we de regisseur mogen geloven is het script in ieder geval bijna klaar. Maar goed, eerst maar eens zien hoe de strijd om Arakkis verder gaat in Dune: Part Two.

Dankzij Denis Villeneuve hebben we het topvervolg op Blade Runner. Maar wist je dat in die eerste film uit 1982 wel wat gekke fouten zitten? Check ze hier:

Vliegende auto met kabels en 4 andere domme fouten in Blade Runner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen