Deze vernieuwingen voor elektrische fietsen kan je in 2024 verwachten

Elektrische fietsen Sam Dille 13 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Zo ook voor de elektrische fiets. 2024 gaat ongetwijfeld voor een aantal verrassende ontwikkelingen zorgen voor de e-bike.

Op CES 2024 kregen we alvast een voorproefje van twee futuristische e-bikes van Segway. Beide hebben dikke banden en kunnen flinke afstanden afleggen.

Maar het nieuwe jaar heeft nog meer te bieden. Een aantal fabrikanten heeft een hoop verrassende vernieuwingen in het verschiet.

Dit gaat 2024 betekenen voor de elektrische fiets

Wij nemen in onderstaande lijst de belangrijkste innovaties met je door die je kunt verwachten in 2024. Eén ding: de punten zijn puur gebaseerd op speculatie en nog niks is bevestigd.

#1 Bakfietsen zijn de baas

De snelst groeiende e-bike is de bakfiets. Ideaal als je met je elektrische fiets extra spullen wilt vervoeren. Er zijn al veel verschillende merken die e-bakfietsen aanbieden, zoals Trek, Specialized, Cannondale, Flyer en Rad Power Bikes.

Het is zelfs mogelijk dat je in de toekomst bakfietsen ziet van bekende bezorgbedrijven zoals DHL, Uber of Amazon, omdat ze milieuvriendelijk zijn en ruimte besparen op de weg.

Elektrische bakfiets
Handig voor extra bagage (Afbeelding: Matts)

#2 Lichtgewicht elektrische fietsen

Met een elektrische fiets kom je dankzij trapondersteuning een stuk verder dan met een gewone tweewieler. Maar sommige e-bikes zijn groot en zwaar, waardoor je ze niet makkelijk mee kan nemen. Maak je geen zorgen: in 2024 zullen er steeds meer lichtgewicht e-bikes komen.

Deze e-bikes zijn veel lichter en handzamer. Merken zoals Santa Cruz, Specialized en Orbea hebben al lichtgewicht e-bikes die lijken op normale fietsen. Ze hebben kleinere batterijen die in het frame zitten, lichte motoren en ze zijn bijna net zo licht als gewone fietsen.

#3 Hogere snelheden

Als je vaak te laat of, tijd te kort hebt, dan kan een snelle elektrische fiets geen kwaad. In 2024 gaan we ongetwijfeld e-bikes zien die tientallen kilometers per uur gaan. Sommige kunnen zelfs heel snel gaan tot wel 80 kilometer per uur (!). Nadeeltje: in Nederland kan je het vergeten om hierop te rijden, want ze zijn verboden.

Er is ook een groeiend aantal e-bikes dat sneller kan dan wat officieel is toegestaan. Sommige e-bikes lijken zelfs meer op motorfietsen dan gewone fietsen. Het lijkt erop dat de grens tussen e-bikes en bromfietsen steeds vager gaat worden.

Helmplicht elektrische budget fiets
Gaat een helm verplicht worden? (Afbeelding: Unsplash / Max Bender)

#4 Iedereen gebruikt een e-bike

De tijd dat een elektrische fiets alleen gebruikt werd door mensen die een trapondersteuning nodig hebben, is toch echt voorbij. De e-bike is uitgegroeid tot een vervoermiddel waar iedereen wel iets leuks in kan vinden.

Sommige mensen gebruiken e-bikes voor korte ritjes of boodschappen, terwijl anderen het juist als een tof speeltje zien. Er zijn zelfs e-bikes die eruitzien als gewone fietsen, maar wel een stuk sneller zijn. Dus er is voor ieder wat wils.

CES 2024 | Segway brengt futuristische elektrische fiets op de markt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen