Toeval of niet: zo veel lijken Dune en Star Wars op elkaar

Films & Series Lucas van de Wetering 5 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De twee geliefde sciencefictionfranchises Dune en Star Wars lijken meer op elkaar dan je misschien hebt gemerkt. Écht veel meer dan je denkt.

Star Wars is een van de grootste en meest impactvolle sciencefiction-franchises die er bestaat. Bijna iedereen op de wereld kent Darth Vader en Yoda wel. De eerste film kwam ook meer dan 40 jaar geleden uit.

Maar Star Wars heeft best veel overeenkomsten met Dune. Het eerste Dune-boek bestond zelfs eerder dan de eerste Star Wars-film, deze kwam uit in 1965. Maar heeft Star Wars dan dingen uit Dune gestolen? Of was het gewoon toeval?

Overeenkomsten in Star Wars en Dune

Er zijn meerdere overeenkomsten binnen de Dune en Star Wars, sommigen lijken meer op elkaar dan anderen. Zijn deze overeenkomsten opzettelijk of toevallig?

De hoofdplaneten

De eerste gelijkenis is misschien wel de duidelijkste: de planeten Tatooine en Arrakis. In Star Wars ontmoeten we Luke Skywalker terwijl hij op de amper-bewoonbare woestijnplaneet Tatooine woont. Dit blijft een belangrijke planeet voor het verhaal. Om op Tatooine water te krijgen moet je een moisture farmer gebruiken.

Hoe krankzinnig veel Dune en Star Wars op elkaar lijken
(Afbeelding: Disney/Warner Bros. Pictures)

 

In Dune zien we Paul Atreides met zijn gehele gezin verhuizen naar Arrakis. Ook Arrakis is een amper-bewoonbare woestijnplaneet en ook die plaats blijft een belangrijke planeet voor het verhaal. Om op Arrakis water te krijgen, is een dew collector nodig.

Dieren en voertuigen

In Star Wars: Return Of The Jedi zien we een sarlacc. Dit is een wormachtig beest met gigantisch veel langwerpige tanden die in het zand verstopt. Maar deze sarlacc lijkt verdacht veel op een sandworm uit Dune, ook deze heeft extreem veel langwerpige tanden en is in het zand verstopt.

Hoe krankzinnig veel Dune en Star Wars op elkaar lijken
(Afbeelding: Disney/Warner Bros. Pictures)

In Star Wars zien we Jawa’s rondreizen in een sandcrawler. Dit is een groot bepantserd voertuig dat is overgebleven van een mijn-tijdperk lang geleden. In Dune heb je spice-harvesters, deze voertuigen zien er bijna hetzelfde uit als sandcrawlers en worden gebruikt om spice te mijnen.

De schurken in Star Wars en Dune

In Star Wars zijn de grote boze schurken The Empire, met aan de leiding Palpatine. In Dune zijn de schurken een soortgelijke groep, The Imperium met als leider emperor Shaddam IV.

Hoe krankzinnig veel Dune en Star Wars op elkaar lijken
(Afbeelding: Disney/Warner Bros. Pictures)

Maar er is nog een overeenkomst tussen de schurken. Zo zijn in Star Wars Luke en Leia Skywalker, de helden van de originele films, de kinderen van de grote boze Darth Vader. En in Dune is Paul Atreides het kleinkind van de kwaadaardige Vladimir Harkonnen.

The Force en The Voice

In Star Wars hebben we een mysterieuze kracht genaamd The Force. Hiermee kunnen force-users bijvoorbeeld dingen oppakken met hun gedachten, hoger springen, de toekomst zien en speciale Jedi mind tricks gebruiken. Hiermee kunnen ze anderen laten doen wat zij willen.

Hoe krankzinnig veel Dune en Star Wars op elkaar lijken
(Afbeelding: Disney/Warner Bros. Pictures)

In Dune heb je The Voice. Hiermee kunnen de Bene Gesserit, de enigen die The Voice kunnen gebruiken, anderen laten doen wat ze willen. Ook kunnen de Bene Gesserit gedeeltelijk de toekomst zien.

Toeval of opzet

Het is tot op de dag van vandaag niet zeker of de overeenkomsten gebaseerd zijn op puur toeval, of dat ze gestolen zijn. Wel weten we dat de bedenker van de Dune-boeken, Frank Herbert, het wel erg op elkaar vond lijken.

Herbert heeft in de jaren ’70 laten weten dat hij de overeenkomsten heel verdacht vond. Hij vertelde dat hij zijn best deed om niet een rechtszaak aan te spannen. Ook vond hij Star Wars verder heel saai.

Star Wars en Dune doen nu beide hun eigen ding en hebben allebei hun eigen universum opgebouwd. Fan zijn van beide franchises is het dan ook zeker waard.

Dune: Part Two review: sciencefiction heeft er een meesterlijke trilogie bij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen