Duolingo: 5 bijzondere talen die je met de app kunt leren

Apps Jeroen Kraak 22 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je Engels of Frans wil leren is Duolingo de ideale app. Toch kun je via de applicatie nog veel meer bijzondere talen bijspijkeren.

Wil je een nieuwe taal leren? Grote kans dat je daarvoor Duolingo gebruikt. Op een leuke en speelse manier kun je een nieuwe taal onder de knie krijgen. In het Nederlands kun je Frans, Duits en Engels leren. Toch zijn er nog veel meer bijzondere talen.

Een taal leren via Duolingo

Om bijzondere talen te leren op Duolingo, moet je dat wel vanuit het Engels doen. Maar als je redelijk goed Engels spreekt, is het een eitje. Natuurlijk kun je kiezen om via de Engelse taal Spaans of Italiaans te leren, maar er zijn nog veel meer bijzondere talen. Wij zetten ze hier op een rijtje.

High Valyrian

We kunnen ons voorstellen dat deze naam je niets zegt, maar vermoedelijk heb je ‘m wel al eens gehoord. De taal wordt namelijk gesproken in Game of Thrones en binnenkort ook in diens prequel House of the Dragon. Het is namelijk de taal van de familie Targaryen, de voorouders van Daenerys. Via Duolingo kun je een flink wat woorden en zinnen onder de knie krijgen.

Klingon

High Valyrian is niet de enige fictieve taal in Duolingo. Je kunt ook je best doen om Klingon te spreken. Deze taal ken je wellicht uit Star Trek. Die taal weet zoveel indruk te maken dat er zelfs een opera en een toneelstuk in ontwikkeld zijn. Zo is ghotI vis en een kater na te veel bier noem je uH. Om te weten hoe je het allemaal uitspreekt zal je echt moeten oefenen via de app.

Esperanto

Esperanto werd in 1887 door de Poolse Ludwik Lejzer Zamenhof bedacht. Hij ontwierp het speciaal om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. Het is dan ook een neutrale taal die ervoor moet zorgen dat nationale belangen niet doorklinken in de taal. Om het mensen te laten spreken, moest het ook redelijk eenvoudig zijn. Ook omdat het voor niemand een moedertaal is, heeft niemand ook een significant voordeel in het spreken van de taal. Toch is er ook kritiek. De taal zou namelijk te Europees en seksistisch zijn. Desondanks kun je zelf leren via Duolingo.

Navajo

Navajo is maar een taal die maar 170.000 native sprekers kent. De taal wordt gesproken door de Navajo stam die in het zuiden van de Verenigde Staten leeft. Door middel van speciale onderwijsprogramma’s hoopt de gemeenschap dat de interesse in de taal toeneemt. In het verleden gebruikte de Amerikaanse marine zelfs Navajo-indianen om berichten uit te wisselen, zodat de Japanners deze niet konden kraken. Nu kun je het zelf spreken met behulp van Duolingo.

Schots-Gaelisch op Duolingo

Als je aan Schotland denkt, denk je natuurlijk aan het Verenigd Koninkrijk. De officiële taal in het land is natuurlijk Engels. Naast die taal worden echter ook het Schots en het Schots-Gaelisch erkent als officiële talen. Vooral die laatste is bijzonder, aangezien deze maar 58.000 native speakers kent. Het is de taal van een Keltische stam in de Schotse Hooglanden. Het aantal mensen dat de taal spreekt gaat helaas omlaag en als er geen maatregelen worden genomen sterft de taal binnen 10 jaar uit. Gelukkig staat de taal nu op Duolingo waardoor meer mensen het nu kunnen leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen